top of page

Business Communication CHAPTER 1 ENGLISH GRAMMAR AND ITS USAGE – CSEET MCQ

Business Communication

CHAPTER 1 ENGLISH GRAMMAR AND ITS USAGE

MCQs

PRACTICE QUESTIONS

1. A __________ sentence contains only one finite verb and can make only one complete statement.

(a) Simplex (b) Compound

(c) Complex (d) None of the above

2. It is used to construct word to clarify meaning. It links words to form compound word.

(a) The Hyphen (-) (b) Comma (,)

(c) Full stop (.) (d) None of the above.

3. Does wood sink in water? (Which word is a material noun?)

(a) sink (b) does

(c) water (d) wood

4. My mother wears gold jewelry, (which word is a material noun?)

(a) Wears

(b) jewelry

(c) mother

(d) gold

5. Crowd was on main street. (Which word is a collective noun?)

(a) crowd

(b) main

(c) on

(d) street

6. They gazed across valley. (Which word is a common noun?)

(a) across

(b) gazed

(c) they

(d) valley

7. Honesty is best policy. (Which word is an abstract noun?)

(a) best

(b) Honesty

(c) policy

(d) the

8. I believe in his honesty. (Which word is an abstract noun?)

(a) in

(b) believe

(c) honesty

(d) I

9. Kiran performance was not impressive in test. (Which word is a proper noun?) (a) test

(b) impressive

(c) Kiran

(d) Performance

10. Heroes never lay down their words. (Which word is a plural noun?)

(a) never

(b) heroes

(c) lay down (d) words.

11. Moon shines at night, (which word is a proper noun?)

(a) Moon

(b) night

(c) Shines

(d) At

12. We need peace in our state. (Which word is an abstract noun?)

(a) state

(b) peace

(c) need

(d) our

13. What a great idea! He cried. (Which word is a countable noun?)

(a) great

(b) what (c) cried

(d) idea

14. Can you give me some advice? (Which word is an uncountable noun?)

(a) some

(b) give

(c) you

(d) advice

15. Children broke window pane. (Which word is a plural noun?)

(a) broke

(b) window pane

(c) children

(d) the

16. Where was Sara? Did you see her? (Which word is a proper noun?)

(a) Was

(b) where

(c) Sara

(d) See

17. How many students in your class? (Which word is a countable noun?)

(a) many

(b) students

(c) class

(d) your

18. My chair is made of wood. (Which word is a material noun?)

(a) wood

(b) made of

(c) chair

(d) my

19. Rice is my favorite dish. (Which word is an uncountable noun?)

(a) my

(b) dish

(c) favorite

(d) rice (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

20. My mother is a wise lady. (Which word is an abstract noun?)

(a) lady

(b) my

(c) wise

(d) mother

21. Do not hide fact. (Which word is word a countable noun?)

(a) hide

(b) the

(c) fact

(d) do not

22. Why do you tell a lie? (Which word is an abstract noun?)

(a) tell

(b) lie

(c) you

(d) why

23. We get wool from sheep. (Which word is a material noun?)

(a) sheep

(b) wool

(c) get

(d) from

24. You can settle everything in a friendly manner. (Which word is concrete noun)

(a) settle

(b) can

(c) friendly manner

(d) you

25. Taj Mahal is a sign of love. (Which word is a proper noun?)

(a) Taj Mahal

(b) sing

(c) love

(d) is

26. Beauty does not need any ornaments. (Which word is an uncountable noun?)

(a) need

(b) beauty

(c) any

(d) ornaments.

27. He was reading a newspaper. (Which word is a common noun?)

(a) newspaper

(b) was

(c) a

(d) he

28. My family supports me. (Which word is a collective noun?)

(a) family

(b) me

(c) supports

(d) my

29. My grandfather walks extremely slowly. The adverb “extremely” modifies

(a) verb

(b) adverb

(c) noun

(d) pronoun

30. Your roommate drives quite fast, doesn’t she? The adverb “quite” modifies

(a) verb

(b) adjective

(c) adverb

(d) noun

31. We rarely go to the movies on the weekends. The adverb “rarely” modifies

(a) adverb

(b) pronoun

(c) verb

(d) noun

32. Our house is practically on the highway. The adverb “practically” modifies

(a) sentence

(b) prepositional phrase

(c) verb

(d) conjunction

33. Obviously, I could be wrong. The adverb “obviously” modifies

(a) verb

(b) pronoun

(c) clause

(d) noun

34. My niece reads well for a five-year old. The word “well” is

(a) adjective

(b) adverb

(c) verb

(d) pronoun

35. Your friend Robert drives a fast car. The word “fast” is

(a) pronoun

(b) adverb

(c) adjective

(d) noun

36. I never buy fruit at the grocery store. The word “never” is

(a) preposition

(b) adverb

(c) adjective

(d) noun

37. That’s a lovely painting. The word “lovely” is

(a) adverb

(b) adjective

(c) verb

(d) noun

38. Sometimes I feel very lonely. The word “lonely” is

(a) adjective

(b) adverb

(c) conjunction

(d) noun

39. An interjection is __________.

(a) an exclamation which shows thoughts or feelings

(b) a meaningless string of sounds

(c) the same as an adjective

(d) None of these

40. Which of the following interjections is NOT an expression of surprise or wonder?

(a) Gee!

(b) Gosh!

(c) Boo!

(d) None of these

41. You are vegetarian and you are offered a dish of raw meat. What do you think?

(a) Ugh!

(b) Hurrah!

(c) Yippee!

(d) can’t say

42. Somebody has just stepped on your toe. Which interjection would best fit the situation?

(a) Yoo-hoo!

(b) Ouch!

(c) Eh!

(d) can’t say

43. You are most likely to hear or use the interjection boo __________.

(a) at a theatrical performance

(b) while listening to a political speech

(c) on both of the above mentioned occasions

(d) None of these

44. __________, Mary! Come here! I want to talk to you.

(a) Oops

(b) Mmm

(c) Hey

(d) All of these

45. The interjections ‘blimey’ and ‘crickey’ imply __________.

(a) joy

(b) surprise or wonder

(c) irritation

46. Your children are making a lot of noise and you want to hear the news on the radio. How do you urge silence?

(a) Shh!

(b) Tut-tut.

(c) Ow!

47. Which of the following interjections is NOT used when cheering for a team?

(a) Rah!

(b) Yay!

(c) Yikes!

48. __________ ! The spinach soup is out of this world!

(a) Mmm

(b) Yuk

(c) Uh

49. A: I scored 660 points at the TOEFL test!

B: ! That’s amazing!

(a) Wow

(b) Aha

(c) Woe

50. __________ I hear someone whispering my name.

(a) Ah!

(b) Oh!

(c) Hush!

(d) Wow!

51. __________ that feels amazing.

(a) Bah!

(b) Phew!

(c) Yeah!

(d) Ahh!

52. __________ I have passed the exam.

(a) Hurrah!

(b) Ahh!

(c) Wow!

(d) Hey!

53. Let us play __________ chess

(a) no article

a

an the

54. She wants to become __________ engineer.

(a) a

(b) an

(c) the

(d) no Article

55. He hopes to join __________ university soon

(a) a

(b) an

(c) the

(d) no article

56. __________ Oranges are grown in Nagpur

(a) a

(b) an

(c) the

(d) no article (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

57. This is __________ car I bought yesterday

(a) no article

(b) a

(c) an

(d) the

58. Which of the following is the prefix of ‘Polite’?

(a) Im

(b) Dis (c) In

59. Which of the following is the prefix of ‘Respect’?

(a) Un

(b) Ir

(c) Dis

60. Which of the following is the prefix of ‘Appear’?

(a) Dis

(b) Re (c) Un

(d) Both (a) and (b)

61. Which of the following is the prefix of ‘Likely’? (a) Im

(b) Un (c) In

62. Which of the following is the prefix of ‘Logical’?

(a) Ir

(b) II

(c) Re

63. Which of the following is the prefix of ‘Loyal’?

(a) Dis

(b) Ir

(c) Mis

64. Which of the following is the prefix of ‘Inform’?

(a) Un

(b) Pre

(c) Mis

65. Which of the following is the prefix of ‘Historic’?

(a) Un

(b) Dis (c) Pre

66. Which of the following is the prefix of ‘Driver’?

(a) Over

(b) Co

(c) Mis

67. Which of the following is the prefix of ‘Spell’?

(a) Mis

(b) Dis

(c) Over

68. Which of these is not a punctuation mark?

(a) Full stop

(b) Comma

(c) Colon

(d) Hashtag

69. The full stop is used at the end of an indirect question.

(a) True

(b) False

70. Which of these is used after a nominative absolute?

(a) Colon

Comma

Full stop

Question mark

71. Which of these is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence?

(a) Semicolon

(b) Comma

(c) Full stop

(d) Colon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

72. Which of these is used to separate a series of loosely related clauses?

(a) Comma

(b) Full stop

(c) Semicolon (d) Colon

73. Which of these is used between sentences which are grammatically independent?

(a) Colon

(b) Semicolon

(c) Comma (d) Hyphen

74. Which of these is used to convey proportions?

(a) Semicolon

(b) Colon

(c) Comma (d) Hyphen

75. Choose the correct statement:

(a) My aunt who lives in Mumbai is a doctor.

(b) My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor.

(c) My aunt, who lives in Mumbai is a doctor.

(d) My aunt who lives in Mumbai, is a doctor.

76. Choose the correct statement:

(a) I met a beautiful, European woman.

(b) I met a beautiful European woman.

(c) I met a beautiful European, woman.

(d) I met a beautiful, European, woman.

Answer

1 (d) 2 (a) 3 (d) 4 (d) 5 (a) 6 (d)

7 (b) 8 (c) 9 (c) 10 (b) 11 (a) 12 (b)

13 (d) 14 (d) 15 (c) 16 (c) 17 (b) 18 (a)

19 (d) 20 (c) 21 (c) 22 (b) 23 (b) 24 (c)

25 (a) 26 (b) 27 (a) 28 (a) 29 (b) 30 (c)

31 (c) 32 (b) 33 (c) 34 (b) 35 (c) 36 (b)

37 (b) 38 (a) 39 (a) 40 (c) 41 (a) 42 (a)

43 (b) 44 (c) 45 (b) 46 (a) 47 (c) 48 (a)

49 (a) 50 (c) 51 (d) 52 (a) 53 (a) 54 (b)

55 (a) 56 (d) 57 (d) 58 (a) 59 (c) 60 (d)

61 (b) 62 (b) 63 (a) 64 (c) 65 (c) 66 (b)

67 (a) 68 (d) 69 (a) 70 (b) 71 (b) 72 (c)

73 (a) 74 (b) 75 (b) 76 (b)

303 views

Recent Posts

See All

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantsHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROF

bottom of page