top of page

CHAPTER 3 LEGAL AND OTHER OFFER – CSEET MCQ

 CHAPTER 3 LEGAL AND OTHER OFFFER

1. When is the launch of Chandrayaan-3 expected?

(a) Second half of 2020

(b) Second half of 2021

(c) First half of 2021

(d) First half of 2022

2. NMITLI stands for —

(a) New Millionaire Internal Technology Leadership Institute

(b) Non Millennium International Technological Leadership Initiative

(c) New Millennium Indian Technical Leadership Institute

(d) New Millennium Indian Technology Leadership Initiative

3. The World Health Organisation (WHO) recently categorized Coronavirus as which of the

following?

(a) Pandemic

(b) Epidemic

(c) Endemic

(d) Miasmatic

4. What is the name of NASA’s rover for Mars Mission 2020?

(a) Prospect

(b) Innovation

(c) Call

(d) Perseverance

5. Google’s second cloud region in India will soon be launched in which city?

(a) Bengaluru

(b) Chennai

(c) Hyderabad

(d) New Delhi

6. Which company will use ISRO’s NavIC navigation technology in its upcoming smartphones for

the first time in the world?

(a) Samsung

(b) Realme

(c) Nokia

(d) Vivo

7. Which nation’s doctors used a robot to perform surgery to treat brain aneurysm?

(a) Sweden

(b) US

(c) Canada

(d) Germany

8. The Supreme Court has issued a directive to which state government on February 19, 2020 to

immediately stop illegal sand mining?

(a) Haryana

(b) Punjab

(c) Jharkhand

(d) Rajasthan

9. Who has been appointed as the Chairman of ‘Shri Ram Janmabhoomi Tirtha Kshetra Trust’?

(a) Mahant Nritya Gopal Das

(b) Cham pat Rai

(c) Ashok Singhal

(d) Mahant Govind Giri Narayan

10. Which country has recently successfully test-fired Ra’ad-ll Cruise Missile?

(a) India

(b) Ukraine

(c) Pakistan

(d) Iran

11. First MSE was launched by —

(a) Bill Gates Foundation

(b) Reliance Group

(c) Laxmi Mittal Group

(d) Birla Industrial and Technological museum

12. Name the four holy places of Uttarakhand, which will be connected by Chardham highway

project.

(a) Bageshwar Uttarkashi, Haridwar and Kedarnath

(b) Uttarkashi, Haridwar, Badrinath and Kedarnath

(c) Badrinath, Kedarnath, Ga∩gotri and Yamunotri

(d) Haridwar, Kedarnath. Gangotri and Yamunotri

13. The highest and final judicial tribunal of India is:

(a) President

(b) Parliament

(c) Supreme Court

(d) Union Cabinet

14. Which of the following High Court has jurisdiction over more than one state/Union territory?

(a) Mumbai

(b) Guwahati

(c) Kolkata

(d) Chandigarh

15. Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the:

(a) President

(b) Chief Justice of Supreme Court

(c) Governor of concerned state

(d) Attorney General of India

16. How many judges are there in the Supreme Court?

(a) 26 judges including the Chief Justice of India

(b) 30 judges including the Chief Justice of India

(c) 31 judges including the Chief Justice of India

(d) 49 judges including the Chief Justice of India

17. Who among the following was first woman judge of India?

(a) Leila Seth

(b) Anna Chandy

(c) Fathima Beevi

(d) Sujata Manohar

18. An appeal can be made in the Supreme Court of India in ?

(a) Civil & Criminal Matters

(b) Criminal & Constitutional Matters

(c) Civil, Criminal & Constitutional Matters

(d) Constitutional and Criminal Matters

19. Key aspects captured by SARAL –

(a) Robustness of Policy Framework

(b) Consumer Experience

(c) Implementation Environment

(d) All of these

20. Name the mobile app launched by RBI for visually impaired persons to help them identify the

denomination of Indian Banknotes

(a) MANI

(b) MUDRA

(c) DHAN

(d) MAAL

21. Where did Prahlad Singh Patel flagged off the first-ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE

EXPLORER) & also launched 25 new Mobile Science Exhibition(MSE) buses for Aspirational

Districts ?

(a) Kolkata, West Bengal

(b) Leh, Ladakh

(c) New Delhi, Delhi

(d) Mumbai, Maharashtra

26. The Indian Space Research Organization has decided to place the Aditya-L1 satellite near

which point?

(a) Lagragian Point

(b) Long Point

(c) Light Point

(d) None of these

27. Which is the meaning of Aditya L1 ?

(a) Aditya-Langragian 1

(b) Aditya-Long1

(c) Aditya-Large1

(d) Aditya-Light1

28. Which of the following is not the mission of India’s National Action Plan on Climate Change?

(a) National solar mission

(b) National water mission

(c) National Mission for a Green India

(d) National Mission on Sustainable Development

29. The National Green tribunal (NGT) hears matters relating to

1. biodiversity

2. climate change

3. forests

4. water

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

22. The Ministry of Electronics and Information Technology (Meit Y) has signed a statement of

intent to roll-out ‘Build for Digital India’ programme with which company?

(a) Facebook

(b) Google

(c) Apple

(d) Microsoft

23. Name the first Bollywood film which is set to go plastic-free in order to avoid single-use plastic

and encourage the usage of jute and cloth bags to protect the environment.

(a) Section 375

(b) Dream Girl 2019

(c) Coolie No. 1

(d) Laal Kaptaan

24. Which of the following app is launched for farmers at the National Conference on crop residue

management 2019?

(a) NAC Mobile App

(b) Farmers industry app

(c) CHC mobile app

(d) Farm at hand

25. Name the organisation that has developed the first Indigenous High-Temperature Fuel Cell

System under the flagship programme named “New Millennium Indian Technology Leadership

Initiative (NMITLI)”?

(a) NT Bombay

(b) IIST Bangalore

(c) CSIR

(d) USER Bhopal

30. Which country hosted the 28th BASIC Ministerial meeting on Climate Change?

(a) India

(b) Brazil

(c) China

(d) USA

31. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?

(a) Ganga

(b) Yamuna

(c) Cauvery

(d) Godavari

32. What is the website of Swachch Bharat Mission?

(a) moud.gov.in/swachchbharat

(c) sbm.gov.in

33. Which of the following programme is going to re-launch as Swachh Bharat Mission?

(a) Total Sanitation Campaign

(b) Ek kadam swachta Ki Aur

(c) Nirmal Bharat Mission

(d) None

34. Who is the inspiration behind the concept of SBM?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Patel

(d) Morarji Desai

35. The Supreme Court has allowed the National Tiger Conservation Authority to relocate which

nation’s cheetah to a suitable habitat in India?

(a) Iran

(b) Malaysia

(c) Australia

(d) African

36. The Institute of Company Secretaries of India (ICSI), incorporated by the Government of India

on

(a) 4th October, 1968

(b) 4th October, 1970

(c) 4th October, 1961

(d) 4th October, 1960

37. ICSI completed how many years of its establishment on 4th October, 2019?

(a) 55

(b) 53 (C) 51

(d) 49

38. UDIN stands for

(a) Unique Document Identification Number

(b) Unique Director Identification Number

(c) Unique Document Index Number

(d) United Document Identification Number

39. Who is the current Chairperson of NCLAT?

(a) Justice Shri S.J. Mukhopadhaya

(b) M.M. Kumar.

(c) Shaktikanta Das

(d) M. S. Sahoo

40. How many High Courts are there in India?

(a) 20

(b) 25

(c) 35

(d) 28

ANSWER

1 (c) 2 (d) 3 (a) 4 (d) 5 (d) 6 (b)

7 (c) 8 (d) 9 (a) 10 (c) 11 (d) 12 (c)

13 (c) 14 (b) 15 (a) 16 (c) 17 (c) 18 (c)

19 (d) 20 (a) 21 (b) 22 (b) 23 (c) 24 (c)

25 (c) 26 (a) 27 (a) 28 (d) 29 (b) 30 (b)

31 (b) 32 (c) 33 (c) 34 (a) 35 (d) 36 (a)

37 (c) 38 (a) 39 (a) 40 (b)

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Comentarios


bottom of page