top of page

GST MCQ PAPER 1 - IDT (CS Executive) Tax Law

1. Integrated Goods & Service Tax (IGST) Act, 2017 was passed by the Parliament under of the Constitution and it provides that goods and services tax on in the course of interstate trade or commerce shall be received and collected by the Government of India. (A) Article 246; turnover (B) Article 268; supplies (C) Article 269; sales (D) Article 269A; supplies


Answer - D

2. “ ” is based on Canada Model wherein taxes are being collected by the Centre. However, it also provides that two different rates of tax are to belevied by the Centre and the States. (A) Australian Model (B) Dual Tax Model (C) Kelkar - Shah Model (D) Bagchi - Poddar Model


Answer - C

3. State and find from the following which hierarchy of Administrative Mechanismis being in operation at the central level for GST : (A) Ministry of Finance , Revenue Department , CBIC , Regions , Zones , Commissione rates Division (B) Ministry of Finance, Revenue Department , CBIT, Zones, Regions , Commissione rates ,Division (C) Ministryof Finance, Revenue Department, CBIT, Division ,Regions Zones, Commissionerates (D) Revenue Department, Ministry of Finance, CBIT, Zones, Regions, Commissionerates Division


Answer - A

4. The Constitution (One Hundred and First Amendment) Act, 2016 provides that the GST Council, in its discharge of various functions shall be guided by the need for a structure of GST and that every decision of the GST Council shall be taken at meeting by a majority of not less than ------------------of the weighted votes of the member present and voting. (A) harmonized; 3/4th (B) synchronized; 3/4th (C) simplified; 2/3rd (D) harmonized; 2/3rd


Answer - A


5. The Constitution (One Hundred and First Amendment) Act, 2016 provides for compensation to the states for loss of revenue arising on account of implementation of the Goods and Services Tax for a period of ----------------------------------------------------. (A) 3 Years (B) 5 Years (C) 7 Years (D) 10 Years


Answer - B

6. Goods and Services Tax Net Work (GSTN) is a Central Agency providing the whole Information Technology (IT) infrastructure to achieve the objects of tax administration under GST. In this context findwhich is a false statementregarding“Functioning GSTN is the IT backbone of GST” : (A) It puts in place the IT infrastructure for the new taxation system. (B) It enables the transition of tax payers from the multiple existing systems to a single one system. (C) It unifies a large number of taxation systems working at different levels ofadministration into multiple interfaces. (D) It establishes a uniform interface for the tax payer and a common and shared IT infrastructure between the Center and States.


Answer - C

7. According to Rule - 3 of CGST Rules, any registered person opts to pay tax under section 10 of the CGST Act, 2017 shall file an intimation in Form GST _ prior to commencement of financial year and shall also furnish the statement in Form GST _ within 90 days from the commencement ofrelevant financial year. (A) CMP-01, ITC-1 (B) CMP-02, ITC-3 (C) CMP-03, ITC-3 (D) CMP-02, ITC-2


Answer - B

8. Scope of supply has been given under section 7 of the CGST Act, 2017 and schedules I, II and III list various activities to be treated as supply or otherwise.Find from the following activities which is not being covered in Schedule - II ofthe CGST Act, 2017 : (A) Permanent transfer or disposal of goods forming part of business assets by or under the direction of the person carrying on the business whether or notfor consideration (B) Supply by unincorporated association to a member thereof for cash (C) Supply of goods between principal to his agent and vice versa (D) Development, design, programming, customization, up-gradation, enhancement, implementation of information technology software


Answer - C

9. Section 10(2) of the CGST Act, 2017 lays down various conditions and restrictionsrelating to eligibility for composition levy. Find from the following in this context, which of the statement is not correct : (A) The scheme is not available for service sector, except restaurants (B) Tax payer who is not a manufacturer of such goods as may be notified by the government on the recommendation of the council is also not eligible for composition scheme (C) Tax payer making supplies through e-commerce operators who are required to collect tax at source shall also be eligible for composition scheme. (D) Tax payers making interstate supplies are eligible for composition schemewhich implies that there is no bar on interstate inward supplies


Answer - C

10. Under GST regime, a category by the name “North Eastern and Special CategoryStates” has been defined which comprise of : (A) Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, Sikkim and Himachal Pradesh (B) Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Arunachal Pradesh (C) Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland andHimachal Pradesh (D) Assam, Manipur, Meghalaya, Nagaland, Tripura, Sikkim and Arunachal Pradesh .

Answer - D

11. Under section 14 of the CGST Act, 2017 where the payment has been received before the change in rate of tax but the invoice for the same is issued after the change in rate of tax, the time of supply shall be the ---------- if Supply completed before change in rate of GST (A) date of issue of invoice (B) date of receipt of payment (C) (A) & (B) whichever is later (D) date of supply of goods or services


Answer - A

12. Section 7(2) of the CGST Act, 2017 provides that notwithstanding anything contained in section 7(1) of the CGST Act, 2017, activities which are neither of goods nor supply of services as specified in schedule-III include (A) Supply of goods by any unincorporated association or body of person to member for cash, deferred payment or other valuable consideration (B) Temporary transfer or permitting the use or enjoyment of any intellectual property right (C) Actionable claim, other than lottery, batting and gambling (D) Renting of immovable property


Answer - C

13. Main difference between Composite supply and Mixed supply is that : (A) Composite supply is naturally bundled i.e. goods or services are usually provided together in normal course of business whereas in Mixed supply, the goods or services can be sold separately. (B) Mixed supply, is naturally bundled i.e. goods or services are usually providedtogether in normal course of business whereas in Composite supply, the goods or services can be sold separately. (C) Mixed supply is naturally bundled but Composite supply is not naturally bundled. (D) There is no difference between Composite supply and Mixed supply.


Answer - A

14. Form GST CMP-07 is used for : (A) Issue show cause notice (SCN) to registered person by proper officer (B) Issue an order within 30 days of receipts of reply by proper officer (C) Intimation of withdrawal from the Composition scheme


Answer - B


15. Under GST regime, when goods are sent from a taxable person to a job workerit shall be treated as supply and will be liable to GST, if the goods so sent are being not received back within _ or in case of inputs or capital goods as the case may be. (A) 6 months; 1 year (B) 1 year; 18 months (C) 1 year; 3 years (D) 1 year; 2 years


Answer - C

16. Input Service Distributor (ISD) is required to file monthly return by---------------------of the following month in form---------------------------- --. (A) 13th; GSTR-6 (B) 18th; GSTR-5 (C) 13th; GSTR-4 (D) 18th; GSTR-3


Answer - A

17. A GST registered manufacturing company provides the information and particulars of GST paid for the month of December, 2020 on (a) goods and services where tax has been paid by supplier under section 10 of the CGST Act, 2017 of ` 20,000 (b) capital goods used for construction of building of `10,000 (c) laptopsto be used within factory office of `35,000. You are required to work out the amount of available input tax credit (ITC). (A) `45,000 (B) `55,000 (C) `65,000 (D) `35,000


Answer - D

18. Ascertain the value of taxable supply under GST with respect to the given independent services provided by the registered persons (1) Fee charged foryoga camp conducted by a charitable trust registered under section 12AA of the Income Tax Act, 1961 of `2,00,000 (2) Fee charged for services provided by commentator to a recognized sports body of `1,00,000 (3) Amount charged for service provided by way of vehicle parking to general public in a shopping mall of `60,000. (A) `3,60,000 (B) `1,60,000 (C) `1,00,000 (D) `60,000


Answer - B

19. As per section 36 of CGST Act, 2017 the time duration for retention of accountsand records under GST is until expiry of ______ from the due date of furnishing of _____ for the year pertaining to such accounts and records. (A) 36 Months; annual return (B) 72 Months; annual return (C) 36 Months; monthly return (D) 72 Months; monthly return


Answer - B


20. A specialized agency of the UNO and/or Embassy of foreign countries entitledto a refund of tax paid by it on inward supplies of goods or services or both, maymake an application for such refund, in such form and manner as may be prescribed before the expiry of ___ in which such supply was received. (A) Eighteen months from the last day of the quarter (B) one year from the last day of the quarter (C) six months from the last day of the financial year (D) one year from the last day of the financial year


Answer - A


21. A return in Form GSTR-11 under GST giving details of inward supplies is requiredto be furnished by 28th of the month following the month for which statement isfiled by --. (A) Input Service Distributor (B) Person having UIN and claiming refund (C) E-commerce Operator/Tax Collector (D) Non Resident taxable person


Answer - B

22. Section 52 of CGST Act, 2017 specifies that electronic commerce operator to collect tax not exceeding------------- of the net value and to deposit within ------------- of the expiry of the month in which he collected the tax. (A) ½%; 10 days (B) ½%; 15 days (C) 1%; 15 days (D) 1%; 10 days


Answer - D

23. As per section50of CGST Act, 2017 interest not exceeding --------------------------- calculated from the next day of the due date has to be paid for delay of payment. Intereston undue or excess claim of ITC or excess reduction in output tax liability shallbe not exceeding --------------- (A) 24%; 18% (B) 12%; 18% (C) 18%; 24% (D) 18%; 12%


Answer - C

24. A return under GST in form-------------is required to be filed by a Non-resident taxable person by --. (A) GSTR-4; 18th of the next month (B) GSTR-5; 20th of the next month (C) GSTR-6; 13th of the next month (D) GSTR-7; 10th of the next month


Answer - B

25. A registered taxable supplier of services in case of continuous supply of services having unascertainable due date is required to raise the invoice as per section31 of the CGST Act, 2017 within the timeline ------- (A) on or before the date of completion of that event (B) on or before the due date of payment (C) before or at the time when the supplier of services receives the payment (D) at the time when the supply ceases and such invoice shall be issued to theextent of the supply made before such cessation


Answer - C

26. The _____ under Section 49(1) shall be maintained for each person, liable to pay tax, interest, penalty, late fee or any other amount, on the commonportal for crediting the amount deposited and debiting the payment there fromtowards tax, interest, penalty, fee or any other amount. (A) Electronic Cash Ledger (B) Electronic Credit Ledger (C) Electronic Tax Ledger (D) Electronic Tax Liability Ledger


Answer - A

27. As per section 5 of the IGST Act, 2017 a maximum rate of tax of----------------------------can be imposed on interstate supply of goods and services. (A) 28% (B) 35% (C) 40% (D) 50%


Answer - C

28. The place of supply (POS) as per section 10 of the IGST Act, 2017 in case ofwhere supply not involving movement of goods whether by the supplier or therecipient shall be _______. (A) location of such goods at the time at which the movement of goodsterminates for delivery to the recipient (B) deemed that the third person has received such goods and principal placeof business of such person shall be the place of supply (C) location at which such goods are taken on conveyance (D) location of such goods at the time of the delivery to the recipient


Answer - D

29. If the goods so seized are of perishable or hazardous nature, such goods canbe released by an order under---------------------------------------------------------- _____ only after taxable person pays an amount equivalent to the market price of such goods or things or the amount oftax, interest and penalty that is or may become payable by the taxable person,whichever is lower. (A) GST INS-05 (B) GST INS-04 (C) GST INS-03 (D) GST INS-02


Answer - A

30. The mechanism of GST Council is to ensure.............................on different aspects of GST between the Centre and the States as well as amongst the States. TheChairperson of the GST Council is ................ (A) uniformity; Prime Minister (B) harmonization; Union Finance Minister (C) synchronization; Union Finance Minister (D) equalization; Union Minister of State of Revenue


Answer - B


Recent Posts

See All

Night Study Time Table | CS EXECUTIVE

Night Study Time Table | CS Aspirant Group 1st OR Group 2nd Stage 1st 10 PM - 12 AM (Subject 1) 12 AM - 12.15 AM (Break ) 12.15 - 1.45 AM (Subject 2) 1.45 - 2.00 AM (Break) Stage 2nd (if you want to d

Comments


bottom of page