top of page

Business Communication CHAPTER 7 CONCEPT OF E-CORRESPONDENCE CSEET MCQ

Business Communication 

CHAPTER 7 CONCEPT OF E-CORRESPONDENCE


MCQs PRACTICE QUESTIONS

1. Which of the following is applicable in case of Telegram.

(a) The message must be detailed

(b) Normal grammar and punctuation must always be followed.

(c) Time should be written according to twenty four hour clock

(d) Block letter must not be used

2. What is the full form of CNC ?

(a) Computerized and Numerically Counted

(b) Computerized and Numerically Claimed (c) Computerized and Numerically Controlled (d) None of the above.

3. __________ connect the different Branches of an organisation in a Private, dedicated communication network.

(a) ISDN (b) Post box of facility

(c) VS AT (d) AAR

4. Investors are expected to open to get their share certificate in the electronic forms.

(a) Current A/c (b) Demat A/c

(c) Saving A/c (d) Fixed A/c

5. The abbreviation ISDN stands for __________.

(a) Integrated small digital network.

(b) International small display network.

(c) Integrated system digital network

(d) Integrated system display network.

6. “The letter written by one party to another, and the answers there to, make what is called the correspondence of parties such correspondence if done through electronic signals via internet is called __________.”

(a) Intranet (b) E-mail

(c) E-correspondence (d) None of the above.

7. Full form of HTTP –

(a) Hyper text transfer protocol (b) Hyper transfer text protocol (c) Hyper text transfer plan (d) None of the above.

8. __________ is a networking infrastructure.

(a) Internet (b) Intranet

(c) Extranet (d) E-mail

9. What is the other name for e-correspondence ?

(a) E-mail – correspondence

(b) Electronic -correspondence

(c) Both (a) & (b) (d) None of the above.

10. Full form of URL is:

(a) Uniform Reachable Locator (b) Uniform Resource Locator (c) Uniform Research Locator (d) Uniform Readable Locator

11. First e-mail system was known as:

(a) MALE BOX (b) MAIL BOX

(c) EMAIL BOX (d) None of the above.

12. When was FTP (File Transfer Protocol) put in use.

(a) 1952 (b) 1962

(c) 1972 (d) 1982

13. Which protocol is used to receive mail?

(a) SMTP (b) POP

(c) HTTP (d) FTP

14. Which of the following is not the feature of E-mail?

(a) Spam (b) Search

(c) Signature (d) Settlement

15. Which is not an E-mail etiquette?

(a) Be concise (b) Be Realistic

(c) Be Professional (d) Watch your tone.

16. Which protocol is used by web?

(a) HTTP (b) SMTP

(c) FTP (d) POP

17. Unsolicited or junk mails are filtered through the option of

(a) Delete (b) Trash

(c) Spam (d) None of the above.

18. WWW stands for

(a) World web wide (b) Wide world web (c) World wide web (d) None of the above.

19. Who is called as the “father of E-mail”?

(a) Merrian (b) Aristotle

(c) Tomlinson (d) None of the above.

20. This began as an American experiment in computer communication technology during the cold war and has revolutionised the world.

(a) Fax (b) SMS

(c) Telegram (d) Email

21. __________ allows a central communication area for the entire company.

(a) Intranet (b) Internet

(c) Extranet (d) None of the above.

22. __________ is used in place for paper to communicate.

(a) Internet (b) Intranet

(c) Email (d) All of the above.

23. Full form of IMAP:

(a) Internet Message Access Plan

(b) Internet Message Access Protocol

(c) Intranet Message Access Protocol (d) None of the above.

24. Full form of POP:

(a) Post office plan (b) Point office protocol

(c) Post office protocol (d) Point office plan.

25. Which year was water shed year in e-mail marketing?

(a) 1946 (b) 1956

(C) 1966 (d) 1976

26. Uses of Internet:

(a) Sending e-mail (b) Tele conferencing

(c) E- commerce (d) All of the above

27. It is an electronic, cost- effective and fastest mode of communication as of today.

(a) Internet (b) E-mail

(c) E- Correspondence (d) None of the above

28. In year __________ the MIT was the first to demonstrate the use of the first e-mail system, known as MAIL Box (a) 1965 (b) 1974

(c) 1976 (d) 1968

29. Full form of FTP is (a) Full time protocol

(b) File transfer program

(c) Fun time program

(d) File transfer protocol

30. The __________ option allows us to share documents, work sheet, presentations, pictures and videos along with the mails

(a) Spam (b) Interface

(c) Attachments (d) None of the above

31. Which of this is not an advantage of EMAIL?

(a) Managing E-mail is easy (b) E-mail is fast (c) E-mail is Inexpensive (d) Security

32. Purposes of Intranet:

(a) Internet Communication

(b) Send private messages

(c) Used as a corporate culture-change platform (d) All of the above.

33. Full form of HTML is:

(a) Hyper text mail language

(b) Hyper transfer markup language

(c) Hyper text markup language

(d) High time markup language

34. Free of cost repair of software bug available at Internet is called ….

(a) Version

(b) Ad-on

(c) Tutorial

(d) Patch

35. The Internet was originally a project of which agency?

(a) ARPA

(b) NSF

(c) NSA

(d) None of these

36. Which of the following is a correct format of Email address?

(a) name@website@info

(b) name @website.info

(d) name.website.com

37. HTML is used to create

(a) machine language program

(b) high level program

(c) web page

(d) web server

38. The computer jargon – WWWW, stands for:

(a) World Wide Web Worm

(b) World Wide Wildlife Web

(c) World Wide Women’s Web

(d) World Wide Women’s Week

39. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

(a) Uploading

(b) Forwarding

(c) FTP

(d) Downloading

40. In internet terminology IP means

(a) Internet Provider

(b) Internet Protocol

(c) Internet Procedure

(d) Internet Processor

41. A Web site’s front page /main page is called

(a) Browser Page

(b) Search Page

(c) Home Page

(d) Bookma

42. Which one of the following is not a search engine?

(a) Bing

(b) Google

(c) Yahoo

(d) Windows

43. Verification of a login name and password is known as:

(a) configuration

(b) accessibility

(c) authentication

(d) logging in

44. Internet explorer falls under:

(a) Operating System

(b) Compiler

(c) Browser

(d) IP address

45. What is the full form of WWW in web address ?

(a) World Wide Web

(b) World Wide Word

(c) World Wide Wood

(d) None of these

46. Full form of HTML is:

(a) Hyper Text Markup Language

(b) Hyper Text Manipulation Language

(c) Hyper Text Managing Links

(d) Hyper Text Manipulating Links

47. Moving from one website to another is called :

(a) Downloading

(b) Browsing

(c) Uploading

(d) Attachment

48. A computer on internet are identified by :

(a) e-mail address

(b) street address

(c) IP address

(d) None of the above


Answer

1 (c) 2 (c) 3 (c) 4 (b) 5 (c) 6 (c)

7 (a) 8 (a) 9 (c) 10 (b) 11 (b) 12 (c)

13 (b) 14 (d) 15 (b) 16 (a) 17 (c) 18 (C)

19 (c) 20 (d) 21 (a) 22 (d) 23 (b) 24 (C)

25 (d) 26 (d) 27 (a) 28 (a) 29 (d) 30 (c)

31 (d) 32 (d) 33 (c) 34 (d) 35 (a) 36 (b)

37 (c) 38 (a) 39 (d) 40 (b) 41 (c) 42 (d)

43 (c) 44 (c) 45 (a) 46 (a) 47 (b) 48 (c)

599 views

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantsHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROF

bottom of page