top of page

Business CommunicationCHAPTER 4 CONCEPT OF BUSINESS COMMUNICATION CSEET MCQ

Business Communication

CHAPTER 4 CONCEPT OF BUSINESS COMMUNICATION


MCQs PRACTICE QUESTIONS

1. What does intra personal communication mean.

(a) Communication with ourselves

(b) Communication with other

(c) both (a) & (b)

(d) None of above

2. What does interpersonal communication mean.

(a) Communication with ourselves

(b) Communication with other

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above

3. “The language of a politician obscures the truth. The language of an artist reveals it.” Who spoke these words ?

(a) Salman Rushdie

(b) John Keats

(c) Charles Darwin

(d) JM Keynes

4. “English has become the global language of business and finance.” Who spoke this line ?

(a) John Keats

(b) Salman Rushdie

(c) Nayantara Sehgal

(d) JM Keynes 5. “College teach one thing that is perhaps most valuable for the future employees to know.

This one basic skill is to organize and express ideas in writing and speaking.” Who spoke these words ? (a) Nayantara Sehgal

(b) Peter Drucker

(c) John Keats

(d) Salman Rushdie

6. Which of the following feature is not of communication ?

(a) Continuous

(b) Goal Oriented

(c) No flow of Message

(d) Inter-disciplinary Science

7. Study of Body language is known as —

(a) Anthropology

(b) Psychology

(c) Sociology

(d) Political science

8. Study of persuasion, perception and attitude.

(a) Anthropology

(b) Psychology

(c) Sociology

(d) Political science

9. Study of voting behaviour is known as.

(a) Sociology

(b) Political Science

(c) Anthropology

(d) Both (a) & (b)

10. Which of the following is not an importance of communication.

(a) Human Relation

(b) Inter-disciplinary science

(c) Personal Asset (d) Public Relation

11. Which is not a type of verbal communication.

(a) Oral

(b) Written

(c) Visual

(d) Gestures

12. Which is not a type of Non Verbal Communication.

(a) Gestures (b) Movements

(c) Eye contacts (d) Visual

13. Which of the feature belongs to choice of means and mode of communication.

(a) Nature of organisation

(b) Variable Means

(c) Distance Involved

(d) None of these

14. __________ is necessary for the completion of communication process.

(a) Encoding

(b) Decoding

(c) Feedback

(d) None of the above

15. Which of the following is not a part of seven ‘C’s of Effective communication.

(a) Clarity of expression

(b) Conciseness in presentation

(c) Correctness of facts

(d) Completeness of information

16. Which mode of communication is internal communication.

(a) Verbal communication

(b) Non verbal communication

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above

17. Which is not a communication flow.

(a) Upward

(b) Horizontal

(c) Vertical

(d) Diagonal

18. Which is a barrier to communication.

(a) True assumption

(b) Trust and confidence

(c) Planned way

(d) Ambiguity

19. Communication is essentially a __________ process.

(a) One way

(b) Three way

(c) Four way

(d) Two way

20. Facial expression; gestures; eye contact; nodding the head and physical appearance are the form of:

(a) Verbal Communication

(b) Oral Communication

(c) Non Verbal Communication

(d) Visual Communication

21. What is an essential part of Communication?

(a) Ongoing Process

(b) Goal oriented process

(c) To Create mutual understandings (d) Feedback.

22. Which Communication is essential for insuring mutual co-operation and understanding between different departments. (a) Sound Communication

(b) Organizational Communication

(c) Persuasive Communication

(d) Oral Communication

23. Flow of messages through several networks.

(a) Sound Communication

(b) Organizational Communication

(c) Persuasive Communication

(d) Written Communication

24. Which form of communication has a strong cultural context.

(a) Verbal Communication

(b) Non-verbal Communication

(c) Both (a) & (b)

(d) Oral Communication

25. An advantage of oral communication is:

(a) Partial Listening

(b) Effective tool of persuasion in Management.

(c) One sided Activity (d) No record or legal liability

26. What is a Coherence?

(a) Lack of poise

(b) Proper link between the sentence and the paragraphs.

(c) Confused thinking

(d) Branching off from the main streams of thought while writing the evidence

27. There are __________ C’s of effective communication.

(a) Six

(b) Seven

(c) Four

(d) Nine

28. ‘Intrapersonal’ Communication includes two or more persons.

(a) True

(b) False, it includes only oneself.

(c) True, in internal organisation only

(d) True, in matrix organisation only

29. ‘Inter-disciplinary Science’ means-


Knowledge from various other subjects

Knowledge from various types of communication

Knowledge from various sciences

None of the above

30. Communication is personal

(a) Art

(b) Talent

(c) Asset

(d) (a) & (b)

31. Press Release, Radio, Presentation, video Conferencing, which one of these is odd?

(a) Presentation

(b) Video conferencing

(c) (a) & (d)

(d) Press Release

32. Coherent presentation is an important factor of communication Here ‘coherent’ stands for:

(a) Clear

(b) Easy & Soft

(c) Soft

(d) None

33. Which factor is not in consideration while Choosing means & mode of communication.

(a) Cost factor

(b) Nature & weather of locality

(c) Resources

(d) Distance involved

34. __________ function is discharged in reverse.

(a) Feedback

(b) Receiving

(c) Decoding

(d) Encoding

35. Memo, Fax, Circulars, Manuals; emails

Which of these cannot be used for external communication?

(a) Circulars

(b) Manuals

(c) Memo

(d) All of above

36. Which of these is odd?

Distortions, Ambiguity, Lack of Controlling false assumptions, implied meanings, passing judgements.

False assumptions & Passing judgements

Ambiguity

Distortions & False assumptions All are correct

37. ‘Verbosity means’.

(a) Use of fine language

(b) Use of superfluous words (c) Use of rude and rough Language (d) Use of Unethical ideas.

38. Abrupt means.

(a) Sudden and unexpected

(b) Drowsy and lazy

(c) Unclear

(d) Displeased

39. Communication is the exchange of:

(a) Facts

(b) Ideas

(c) Signs

(d) Both (a) and (b)

40. Plain Language Commission insisted that the USP (Unique Selling Proposition) of business English should be:

(a) Ornamental

(b) Clarity

(c) Simplicity

(d) Both (b) and (c)

41. “The Language of a politician obscures the truth. The language of an artist reveals it” This is said by

(a) Salman Rushdie

(b) Peter Drucker

(c) Sydney J Harris

(d) Nayantara Sehgal

42. “ Reading maketh a full man, writing an exact man, Conference a ready man” who spoke these words. (a) Peter Drucker

(b) Francis Beacon

(c) Sydney Harris

(d) Salman Rushdie

43. Which of the following is not an advantage of written communication

More time consuming

Accurate and precise

Can be easily revised

Sufficient time for planning

44. Oral communication includes:

(a) Type recorder

(b) Flip charts

(c) Intercom

(d) Both (a) and (c)

45. Which of the following is a disadvantage of oral communication.

(a) Saves time

(b) Economical

(c) no record for future preference

(d) None of these

46. Visual Communication includes:

(a) Maps

(b) Slider

(c) Graphs

(d) All of the above

47. Which of the following is not a type of audio visual Communication:

(a) Cinema

(b) Video Conferencing

(c) Neon Hoardings

(d) All of the above

48. Lack of planning acts as a communication barrier.

(a) True

(b) False, if it is well co-ordinated

(c) false, planning can never be a communication barrier

(d) None of the above

49. Which mode of Communication is external communication.

(a) Verbal Communication

(b) Non-verbal communication

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above


Answer


1 (a) 2 (b) 3 (a) 4 (c) 5 (b) 6 (c)

7 (a) 8 (b) 9 (d) 10 (b) 11 (d) 12 (d)

13 (c) 14 (c) 15 (b) 16 (c) 17 (c) 18 (d)

19 (d) 20 (c) 21 (d) 22 (a) 23 (b) 24 (b)

25 (b) 26 (b) 27 (b) 28 (b) 29 (c) 30 (c)

31 (d) 32 (a) 33 (b) 34 (a) 35 (c) 36 (d)

37 (b) 38 (a) 39 (d) 40 (d) 41 (a) 42 (b)

43 (a) 44 (d) 45 (c) 46 (d) 47 (c) 48 (a)

49 (c)

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Comments


bottom of page