top of page

CHAPTER 1 INTERNATIONAL AND NATIONAL AFFAIRS – CSEET MCQ

 CHAPTER 1 INTERNATTIONAL AND NATIONALL AFFAIRS

1. What is the full form of ASEAN?

(a) Association of South East Asian Nations

(b) Administration of Southern East Asian Nations

(c) Organisation of South East Asian Nations

(d) Administration of South East Asian Nations

2. How many members are in the ASEAN?

(a) 18

(b) 67

(c) 10

(d) 53

3. Which of the following country is not the member of the ASEAN?

(a) Laos

(b) Cambodia

(c) Philippines

(d) Mauritius

4. Which of the following statement is NOT correct about the ASEAN members?

(a) Indonesia has highest population among the ASEAN members.

(b) Singapore has highest Per Capita GDP among the ASEAN members.

(c) Cambodia has lowest nominal GDP among the ASEAN members.

(d) Brunei has the lowest population among the ASEAN members.

5. When was ASEAN established?

(a) 1963

(b) 1967

(c) 1985

(d) 1996

6. Where was first ASEAN summit held?

(a) Manila

(b) Singapore

(c) Bali

(d) Jakarta

7. Where is the headquarters of ASEAN?

(a) Bali

(b) Jakarta

(c) Manila

(d) Singapore

8. What is the objective of the ASEAN?

(a) To increase competition among the members countries for better products.

(b) To integrate the economies of the region to make region more attractive for investors

(c) To promote economic cooperation in South East Asia and ensure economic stability in the

region.

(d) (b) and (c) both

9. 5 banks of BRICS nations have agreed to establish credit lines in currencies.

(a) Legal

(b) Plastic

(c) Crypto currency

(d) National

10. What is the first BRICS declaration that named terrorist groups LeT and JeM?

(a) Heart of Asia declaration

(b) Xiamen declaration

(c) Dunhuang declaration

(d) Shenzhen declaration

11. What does BRICS ARP stand for?

(a) Agricultural Research Portal

(b) Asian Research Platform

(c) Asian Research Portal

(d) Agriculture Research Platform

12. Where was the 7th meeting of BRICS Trade Ministers held from 1 to 2 August 2017?

(a) Shanghai

(b) Beijing

(c) Tokyo

(d) Rio De Janeiro

13. BRICS countries Labour and Employment minister’s meeting was held in which country in

2017?

(a) China

(b) Brazil

(c) Russia

(d) India

14. Union Cabinet cleared a Memorandum of Cooperation in tax matters on 19,h July between

India and which group of nations?

(a) BRICS

(b) ASEAN

(c) SAARC

(d) OPEC

15. Who has been appointed chairperson of BRICS Business Council?

(a) Iqbal Ali

(b) Iqbal Ghate

(c) IqbalSurve

(d) None of the above

16. 9th BRICS Summit’s first Sherpas meeting was in

(a) Nanjing

(b) Xinjiang

(c) Shanghai

(d) Beijing

17. Where was the BRICS meeting of revenue heads and tax experts held?

(a) Delhi ’

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Kolkata

18. BRICS Nations inked three agreements during which summit held in Goa, India on 16th Oct,

2016?

(a) 8th

(b) 9th

(c) 10th

(d) 11th

19. Currently how many members are in the SAARC organisation?

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 10

20. When was SAARC established?

(a) 1967

(b) 1995

(c) 1953

(d) 1985

21. Which of the following statement is NOT correct about the SAARC?

(a) First SAARC summit was held in Dhaka, Bangladesh

(b) Till date 18 SAARC summits have been held

(c) As on 2015, SAARC comprises 3% of the world’s area, 21% of the world’s population and 3.8%

(USS2.9 trillion) of the global economy.

(d) 20th SAAARC summit will be held in New Delhi

22. Which of the following country is not the member of the SAARC?

(a) Myanmar

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Maldives

23. Which of the following SAARC member has the highest population?

(a) Bangladesh

(b) Pakistan

(c) Nepal

(d) Afghanistan

24. Which of the following SAARC member has best HDI rank in the whole group?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) Bhutan

25. What was the theme of the SAARC year 2016-17?

(a) Year for Girls

(b) Year for Environment

(c) Year of Good Governance

(d) Year of Cultural Heritage

26. Who is the current Secretary General of the SAARC?

(a) Sheel Kant Sharma

(b) Amjad Hussain

(c) Ahmed Saleem

(d) Arjun BahadurThapa

27. Where is the headquarters of the SAARC?

(a) Manila

(b) Kathmandu

(c) New Delhi

(d) Jakarta

28. 31st Charter Day of the 8 member grouping SAARC was observed on which day in Nepal?

(a) 7th December

(b) 8th December

(c) 9th December

(d) 10th December

29. When was G20 established?

(a) 1995

(b) 1999

(c) 1985

(d) 2000

30. Which of the following statement is not correct regarding the G 20?

(a) Now the G20 summits are attended by the Finance Ministers and Central Bank Governors of

the member countries only.

(b) India never hosted any G20 summit

(c) Its main aim is to eliminate poverty from the world

(d) Its meetings are held annually.

31. Which of the following city is organizing the recent G20 summit held in Jure 2019?

(a) Brisbane

(b) Osaka

(c) Antalya

(d) Hamburg

32. What is the theme of the G20 summit held in Germany in June 2019?

(a) Shaping an Interconnected World

(b) Fighting poverty with rigidity

(c) “Human-Centred Future Society”

(d) Making the world together

33. Which of the following is not the member of the G20?

(a) Indonesia

(b) Singapore

(c) Mexico

(d) Turkey

34. Which of the following statement is not correct regarding the G20?

(a) In the meetings of the G20, EU is represented by the European Commission and by the

European Central Bank

(b) The G20 economies account for around 85% of the gross world product (GWP)

(c) The G20 economies account for around 80% of world trade

(d) The G20 economies account for around 40% population of the world

35. Where was the first summit of G20 held?

(a) USA

(b) Britain

(c) Canada

(d) France

36. Till date how many summits of G20 has been held?

(a) 5

(b) 9

(c) 11

(d) 14

37. Which of the following statement is correct about G20?

(a) The Presidency of G20 is supported by a “troika” made up of the current, immediate past and

future host countries

(b) The G20 have a permanent secretariat

(c) In 2015 the G20 Presidency is held by China

(d) The G20 Presidency rotates at every two year

38. When will India hod the G-20 Summit?

(a) 2020

(b) 2021

(c) 2022

(d) None of the above

39. Which organisation is the lead agency for the BIMSTEC DMEx-2017?

(a) National Disaster Response Force

(b) National Disaster Management Force

(c) National Disaster Security Force

(d) National Disaster Rehabilitation Force

40. India will host the NSA meeting of which grouping?

(a) BIMSTEC

(b) SAARC

(c) OPEC

(d) None of the above

41. Which of the following are mentioned in the BIMSTEC Leaders’ Retreat 2016 Outcome

Document?

1. Aquaculture

2. Fisheries

3. Maritime boundaries

(a) 1, 3

(b) 1, 2

(c) 2, 3

(d) All of the above

42. BIMSTEC Technology Transfer Facility is proposed to be setup in

(a) India

(b) Thailand

(c) Sri Lanka

(d) Nepal

43. Which of the following are mentioned in the BIMSTEC Leaders’ Retreat 2016 Outcome

Document?

1. Conservation of the mountain eco-systems

2. Establishment of joint defence strategies against enemy nations and attacks

3. Cooperation in disaster management through joint exercises

(a) 1, 3

(b) 1, 2

(c) 2, 3

(d) All of the above

44. Which of the following are mentioned in the BIMSTEC Leaders’ Retreat 2016 Outcome

Document?

1. Development of Buddhist Tourist Circuit and Temple Tourist Circuit

2. Establishment of the BIMSTEC Cultural Industries Commission

3. Establishment of the BIMSTEC Cultural Industries Observatory

(a) 2, 3

(b) 1, 2

(c) 1, 3

(d) All of the above

45. Which of the following is/are true regarding BIMSTEC Leaders’ Retreat 2016 Outcome

Document?

1. Draft BIMSTEC Motor Vehicle Agreement was discussed during the meeting of the BIMSTEC

leaders.

2. BIMSTEC Convention on Mutual Assistance in Criminal Matters was also signed.

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

46. Fourth BIMSTEC Summit will be held in

(a) Myanmar

(b) Bangladesh

(c) Nepal

(d) India

47. Which of the following are the highlights of the Goa Declaration of the 8th BRICS Summit?

1. Resolution on civil war in Syria

2. Urgent need to reforms of the United Nations, including UN Security Council

3. Included Pakistan-sponsored terrorism

(a) 1, 3

(b) 1, 2

(c) 2, 3

(d) All of the above

48. Which of the following are key initiatives taken during the 8th BRICS Summit held in India?

1. BRICS TB/AIDS Council

2. BRICS Digital Conclave

3. BRICS Film Festival

(a) 2, 3

(b) 1, 3

(c) 1,2

(d) All of the above

49. The Reserve Bank of India was established on .

(a) April 1, 1935

(b) July 12, 1982

(c) May 26, 2006

(d) September 30, 2005

50. Who works as RBI’s agent at places where it has no office of its own?

(a) State Bank of India

(b) Ministry of Finance

(c) Government of India

(d) International Monetary Fund

51. Which of the following is true about the functions performed by RBI –

(i) It is the Bank of Issue

(ii) It acts as banker to the Government

(iii) It is the banker of other banks

(iv) It regulates the flow of credit

(a) Both (i) and (ii)

(b) Both (iii) and (iv)

(c) All the Above

(d) None of the above

52. Which among the following is incorrect?

(a) RBI is the Bank of Issue

(b) RBI acts as Banker to the Government

(c) RBI is Banker’s Bank

(d) RBI does not regulate the flow of credit—

53. India is a member of the International Monetary Fund since _____.

(a) 1934

(b) 1935

(c) 1947

(d) 1949

54. Which of the following is true about the restrictions on RBI?

(i) It is not to compete with the commercial banks.

(ii) It is not allowed to pay interest on its deposits.

(iii) It cannot engage directly or indirectly in trade.

(iv) It cannot acquire or advice loans against immovable property.

(v) It is prohibited from purchasing its own shares or the shares of any other bank or any

company or granting loans on such security.

(a) only (i),(ii),(iii), and (iv)

(b) only (v)

(c) all the above

(d) none of the above

55. When did the Reserve Bank of India notify the draft regulations relating to the Credit

Information Companies (Regulation) Act, 2005?

(a) April 5, 2006

(b) May 26, 2006

(c) June 29, 2007

(d) September 30, 2005

56. When did the draft guidelines for building grievance redressal mechanism within NBFCs (NonBanking Financial Companies) publish?

(a) April 5, 2006

(b) May 26, 2006

(c) June 29, 2007

(d) September 30, 2005

57. When did the Centre acquire the Reserve Bank of India’s entire 59.73% equity stake in the

State Bank of India (SBI) at over Rs. 35,531 crore in New Delhi?

(a) April 5, 2006

(b) May 26, 2006

(c) June 29, 2007

(d) September 30, 2005

58. According to which guidelines did the Government pick up the entire SBI shares held by the

RBI?

(a) National Stock Exchange of India

(b) Securities Commission

(c) Financial Regulations

(d) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

59. What is the NABARD pilot project for digitisation of SHGs called?

(a) e-Shakti

(b) e-Samriddhi

(c) e-Shanti

(d) e-Samraksha

60. Telangana government has signed anMoU with whom for INR 874 crore?

(a) NABARD

(b) ICRISAT

(c) NAMA

(d) FSSAI

61. NABARD has entered into collaboration with which European country for a special

programme on Soil Protection and Rehabilitation for Food Security?

(a) Germany

(b) France

(c) Spain

(d) Italy

62. Which of the following got accredited by the Green Climate fund as a national implementing

entity for undertaking climate change related projects in India?

(a) SIDBI

(b) NABARD

(c) MUDRA

(d) EPFO

63. Which of the following statements is/are correct about Competition Commission of India

(CCI)?

1. The tenure of chairman is five years or till the age of 65 years, whichever is earlier

2. Justice A K Sikri committee was appointed for choosing next chairperson.

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both

(d) None

64. Which among the following is/are incorrect with respect to Competition Commission of India

1. It is a constitutional body .

2. It is responsible for enforcing The Competition Act, 2002 .

Select the correct answer from the following:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

65. Consider the following statements regarding Competition Commission of India

1. It was established in 2003.

2. Commission has been functioning as a single member body right from its inception.

Which among the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

66. Who has been appointed as the IBBI ED with effect from Aug 16, 2017?

(a) Mamta Singh

(b) Mamta Seth

(c) Mamta Suri

(d) Mamta Singhania

67. Who will host ‘No Money for Terror’ conference, 2020?

(a) Pakistan

(b) India

(c) USA

(d) North Korea

68. Who took charge as whole time IBBI member on April 13, 2017?

(a) Mukulita Das

(b) Mukulita Sen

(c) Mukulita Vijayawargiya

(d) None of the above

69. What is the criteria for an Insolvency Professional according to IBBI?

(a) The IP must not engage in any employment

(b) IP cannot play two roles – profession and employment – at once

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither of the above

70. Which former CAG officer has been appointed as a whole time IBBI member?

(a) Vinod Rai

(b) Suman Saxena

(c) Navrang Saini

(d) None of the above

71. As part of implementing the bankruptcy code, government of India has constituted the IBBI.

What does IBBI stand for?

(a) Insolvency and Bankruptcy Board of India

(b) International Bankruptcy Board of India

(c) Insolvency and Banking Regulations Board of India

(d) None of the above

72. Which of the following enactments was not amended as part of the Insolvency and Bankruptcy

Code, 2016?

(a) The Customs Act, 1962

(b) The Limitation Act, 1963

(c) The Payment and Settlement Systems Act, 2007

(d) The Limited Liability Partnership Act, 2008

73. The management of the affairs of a corporate debtor undergoing corporate insolvency

resolution process vests in the _____.

(a) Interim Resolution Professional

(b) Board of Directors

(c) Committee of Creditors

(d) Insolvency and Bankruptcy Board of India

74. Which of the following statement is not true about the International Monetary Fund?

(a) IMF was established along with the word bank

(b) IMF is the result of the Bretton Woods conference

(c) Christine Lagarde is the current Chief Executive Officer of the IMF

(d) Currently 193 countries are the members of the IMF

75. When was IMF established?

(a) Dec. 27,1945

(b) Jan. 30, 1947

(c) Jan.1,1946

(d) Sept. 24, 1947

76. Which of the following statement is NOT correct regarding the membership of the IMF?

(a) Currently its membership is 189

(b) All “member countries” of the IMF are members of the United Nations

(c) All member countries of the IMF are not sovereign states

(d) Nauru is the latest member of the IMF

77. Which of the following is not the objective of the IMF?

(a) To promote international monetary cooperation

(b) To ensure balanced international trade

(c) To ensure exchange rate stability

(d) To provide loan to private sectors

78. Which of the following statement is NOT correct about the quota at the IMF?

(a) Voting power in the IMF is based on a quota system

(b) USA has highest quota in the IMF

(c) Germany has third highest quota in the IMF

(d) Indian quota in the IMF stands at 2.79% of the total quotal quota

79. If the Balance of Payment of a country is adverse, then which institution will help that

country?

(a) World Bank

(b) World Trade Organization

(c) International Monetary Fund

(d) Asian Development Bank

80. Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) was established with the

main objective of seeking sustains __________?

(a) economic growth among its member countries

(b) cooperation in Defense of its member countries

(c) economic and army cooperation

(d) None of them

81. OECD was established in ?

(a) 1963

(b) 1961

(c) 1962

(d) 1960

82. The Organisation for European Economic Cooperation (OEEC) was founded In 1948 to help

administer the Marshall Plan for the reconstruction of Europe after World War II. It was renamed

as __________?

(a) European Union (EU)

(b) Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)

(c) Council of the European Union (CEU)

(d) General Agreement on Tariffs and Trade (GATT)

83. Where is the Secretariat of the Organisation for Economic Co-operation and Development

(OECD)?

(a) Tokyo, Japan

(b) London, UK

(c) Paris, France

(d) New York, USA

84. Which of the following countries have been blacklisted by the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) on refusing to adopt new rules for openness and serving as

Tax Havens?

(a) Costa Rica, Switzerland, Austria and Andorra

(b) Costa Rica, Malaysia, Philippines and Uruguay

(c) France, Japan, Laos and Libya

(d) the Philippines, Latvia, Lesotho and Ireland

85. On which day of the year 1966. Asian Development Bank was established?

(a) 19 December

(b) 1 January

(c) 1 April

(d) 24 September

86. Which of the following statement is NOT correct about the Asian Development Bank (ADB)?

(a) ADB started working on January 1, 1967.

(b) The chairmanship of the ADB is always given to the Japanese

(c) Currently it has 53 members

(d) here are 48 members of the ADB belongs to the Asia and Pacific Region

87. Which of the following is the main aim of the ADB?

(a) To create a trade block in the Asian continent to save the environment of the region

(b) To accelerate the social and economic development of the Asia and Pacific Region

(c) To establish a trade block in the Asia to deal with the competition coming from the European

countries.

(d) None of the above

88. Which of the following is the newest member of the ADB?

(a) Armenia

(b) Turkmenistan

(c) Luxembourg

(d) Niue

89. Where is the headquarters of the ADB?

(a) Manila

(b) Kathmandu

(c) Jakarta

(d) Dhaka

90. Who is the current President of the ADB?

(a) Takehiko Nakao

(b) Haruhiko Kuroda

(c) Tadao Chino

(d) Shinzo Abe

91. Which of the following country has the highest subscribed capital of the ADB?

(a) India

(b) USA

(c) Japan

(d) China

92. Who is the India’s governor on the board of the governors of the Asian Development Bank?

(a) Prime Minister of India

(b) Finance Minister of India

(c) Governor of Reserve Bank of India

(d) Foreign Minister

93. Which of the following country has highest voting power in the ADB?

(a) USA

(b) India

(c) China

(d) Japan

94. Why World Bank was established?

(a) To promote the International Trade

(b) To reconstruct the economies damaged during the Second World War

(c) To improve the adverse Balance of Payment situation of the non member countries

(d) None of the above

95. Which of the following statement is correct?

(a) Every member country of the IMF automatically becomes the member of the World Bank (b)

The World Bank has 45 founder members

(c) India is not the founding member of the World Bank

(d) IMF is the part of World Bank group

96. Who is the current President of the World Bank Group?

(a) Robert Zoellick

(b) David Malpass

(c) Christine Lagarde

(d) Jim Yong Kim

97. Which of the following statements are correct?

(a) World Bank was established 73 years ago.

(b) Headquarter of World Bank is in Washington D.C.

(c) Adam Smith is the founding father of the World Bank

(d) Only (a) and (b)

98. Who of the following never appointed as the President of the World Bank Group?

(a) Paul Krugman

(b) Robert Zoellick

(c) George Woods

(d) Eugene Meyer

99. Which of the following is not the function of the World Bank?

(a) To provide long term loan to the member countries

(b) To provide loan to private investors belonging to member countries on its own guarantee

(c) To ensure exchange rate stability

(d) To provides loan mainly for productive activities

100. Which of the following institutions is not part of the World Bank community?

(a) IBRD

(b) WTO

(c) IDA

(d) IFC

101. The 45th G7 Summit for the year 2019 was held in __________ place ?

(a) Rome, Italy

(b) Berlin, Germany

(c) Ottawa, Canada

(d) Biarritz, France

102. When was new symbol of Rupee (Rs.) adopted?

(a) 8 July 2000

(b) 8 July 2011

(c) 8 July 2015

(d) 5 November 2015

103. National flag was adopted as official flag on —

(a) 26th January, 1950

(b) 15th August, 1950

(c) 15th August, 1947

(d) 26th January 1948

104. Lion Capital of Ashoka was adopted as National emblem on —

(a) August, 1948

(b) December, 1945

(c) January, 1947

(d) December, 1947

105. Recommendation of Bharat Ratna is made by

(a) Prime Minister

(b) President

(c) both (a) and (b)

(d) None of these

106. Padma Award was instituted in the year

(a) 1983

(b) 1954

(c) 1956

(d) 1957

112 22nd National Conference of E-governance 2019 was held at?

(a) Shillong, Meghalaya

(b) Banglore, Karnataka

(c) Imphal, Manipur

(d) Chennai, Tamil Nadu

113. The NuGen Mobility Summit, 2019 was held in which of the following place in India?

(a) Nashik

(b) Lucknow

(c) Guntur

(d) Gurugram, Haryana

114. Who inaugurated the National Youth Summit 2019 organized by Youth Awakening Mission in

New Delhi?

(a) Ram Nath Kovind

(b) Amit Shah

(c) Venkaiah Naidu

(d) Narendra Modi

115. Which Indian personality has been conferred 2019 ABLF Global Asian award?

(a) Mukesh Ambani

(b) Gautam Adani

(c) Azim Premji

(d) Kumar Mangalam Birla

116. Who is the current CEO of the NITI Aayog?

(a) Rajeev Kumar

(b) Arvind Subramanyam

(c) Amitabh Kant

(d) Narendra Modi

107. Award for ‘distinguished service of a high order is —

(a) Bharat Ratna

(b) Padma Vibhushan

(c) Padma Shri

(d) Padma Bhushan

108. Fourth highest civilian award in India is —

(a) Padma Shri

(b) Bharat Ratna

(c) Padma Bhushan

(d) Padma Vibhushan

109. Highest civilian award of the country is —

(a) Padma Bhushan

(b) Padma Awards

(c) Padma Vibhushan

(d) Bharat Ratna

110. In December. 2019 which famous actor was awarded with Dadasaheb Phalke Award?

(a) Amitabh Bachchan

(b) Anupam Kher

(c) Shahrukh Khan

(d) Irfan Khan

111. The first recipient of Dadasaheb Phalke Award was —

(a) Kishore Kumar

(b) Devika Rani

(c) Amitabh Bachchan

(d) Rishi Kapoor

112. 22nd National Conference of E-governance 2019 was held at?

(a) Shillong, Meghalaya

(b) Banglore, Karnataka

(c) Imphal, Manipur

(d) Chennai, Tamil Nadu

113. The NuGen Mobility Summit, 2019 was held in which of the following place in India?

(a) Nashik

(b) Lucknow

(c) Guntur

(d) Gurugram, Haryana

114. Who inaugurated the National Youth Summit 2019 organized by Youth Awakening Mission in

New Delhi?

(a) Ram Nath Kovind

(b) Amit Shah

(c) Venkaiah Naidu

(d) Narendra Modi

115. Which Indian personality has been conferred 2019 ABLF Global Asian award?

(a) Mukesh Ambani

(b) Gautam Adani

(c) Azim Premji

(d) Kumar Mangalam Birla

116. Who is the current CEO of the NITI Aayog?

(a) Rajeev Kumar

(b) Arvind Subramanyam

(c) Amitabh Kant

(d) Narendra Modi

117. Which of the following statement is correct about the NITI Aayog?

(a) NITI Aayog was Formed 25 January 2016

(b) NITI Aayog comes under the Ministry of Commerce and Industry

(c) The full form of NITI Aayog is National Institute for Transforming India

(d) The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India

118. When was NITI Aayog established?

(a) 1 January 2015

(b) 25 January 2016

(c) 14 May 2014

(d) 1 July 2015

119. Which of the following statement is/are correct about the NITI Aayog?

I. The aim of NITI Aayog is to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative

federalism in the country.

II. The Prime Minister of India is the ex officio Chairperson of the NITI Aayog

III. There are 8 full time members in the NITI Aayog

(a) Only II & III

(b) Only II

(c) Only I

(d) Only I & M

120. Who of the following is the part of Governing Council of NITI Aayog?

(a) All Chief Ministers of the states

(b) Chief Ministers of Delhi and Puducherry

(c) Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Island

(d) All of the above

121. Which of the following is not the function of the NITI Aayog?

(a) To evolve a shared vision of national development priorities sectors and strategies

(b) To foster cooperative federalism

(c) To give final approval to the Five Year Plans of India

(d) To create a knowledge, innovation and entrepreneurial support system

122. Which of the following district topped the rank of Aspirational district for the period of June

1, 2018, and October 31,2018.

(a) Virudhunagar (Tamil Nadu)

(b) Mewat (Haryana)

(c) Pakur (Jharkhand

(d) Hailakandi (Assam)

123. Which of the following is true about the Aspirational district initiative of NITI Aayog?

(a) Aspirational ranking of districts is based on 10 parameters

(b) The first delta ranking for aspirational districts was released in June 2018.

(c) The aspirational district programme was launched by Prime Minister Narendra Modi on

January 5, 2016.

(d) All of the above statements are true

124. Which of the following is not matched correctly about NITI Aayog?

(a) NITI Aayog head office: Delhi

(b) Narendra Modi: Chairman

(c) Parent Agency: Government of India

(d) NITI Aayog replaced: National Development Council

125. UDIN stands for

(a) Unique Document Identification Notification

(b) Unique Document Identification Number

(c) Universal Document Identification Number

(d) Unique Documentation Index Number

126. The ICSI UDIN will be mandatory for every document except an e-form, signed or certified by

a CS with effect from

(a) 1st April, 2019

(b) 1st April 2020

(c) 1st October, 2019

(d) 1st January, 2020

127. Which city hosted the 2019 Conference of the ‘No Money For Terror’?

(a) Paris

(b) New York

(c) Melbourne

(d) Beijing

128. Which country will host No Money For Terror1 conference to be held in 2020 ?

(a) India

(b) Sri Lanka

(c) New York

(d) Melbourne

129. Who is Chairman and Managing Director of Reliance Industries Ltd.

(a) Anil Ambani

(b) Mukesh Ambani

(c) Jerry Johnson

(d) Akash Ambani

130. Which of the following statement is true about Mukesh Ambani?

(a) He is a member of The Foundation Board of the World Economic Forum.

(b) He is an elected Foreign Member of the prestigious United States National Academy of

Engineering.

(c) He is a member of the Global Advisory Council of Bank of America.

(d) All of these

131. Who is the Chairman of Wipro?

(a) Azim Premji

(b) Kumar Mangalam Birla

(c) Tim Cook

(d) Elon Musk

132. Who is the chairman of Aditya Birla Group?

(a) Anand Mahindra

(b) Kumar Mangalam Birla

(c) Tim Cook

(d) Elon Musk

133. Who is the CEO of Apple?

(a) Elon Musk

(b) Bill Gates

(c) Tim Cook

(d) Warren Buffett

134. Who founded Microsoft?

(a) Elon Musk

(b) Bill Gates

(c) Tim Cook

(d) Warren Buffett

135. Who is known as “Wizard of Omaha” ?

(a) Elon Musk

(b) Bill Gates

(c) Tim Cook

(d) Warren Buffett

136. Who founded PayPal and Spacex?

(a) Elon Musk

(b) Bill Gates

(c) Tim Cook

(d) Warren Buffett

137. Which of the following statements are true about Narendra Modi?

(a) He is the first ever Prime Minister to be born after Independence

(b) He was the longest serving Chief Minister of Gujarat

(c) Both of these

(d) None of these

138. Who is the President of United States of America?

(a) Donald Trump

(b) Theresa May

(c) Boris Johnson

(d) Barak Obama

139. Where was ‘Howdy, Modi’ event held?

(a) Houston

(b) Gujarat

(c) New Delhi

(d) America

140. Who was the 1st Defence Minister to fly LCA Tejas?

(a) Smt. Nirmala Sitaraman (b) Arun Jaitley

(c) Rajnath Singh (d) Jaswant Singh

141. Which book is written on the life of Prime Minister Narendra Modi?

(a) Karmayoddha Granth

(b) Savarkar

(c) Listening, Learning and Leading

(d) Vivekadeepini

142. Who wrote the book Turbulence and Triumph’?

(a) Amit Shah

(b) Rahul Agarwal and Bharathi S.Pradhan

(c) Vikram Sampath

(d) Adi Shankaracharya

143. Who wrote the book ‘Savarkar’?

(a) Amit Shah

(b) Rahul Agarwal and Bharathi S. Pradhan

(c) Vikram Sampath

(d) Adi Shankaracharya

144. Who wrote the book ‘Listening, Learning and Leading’?

(a) Amit Shah

(b) Rahul Agarwal and Bharathi S. Pradhan

(c) Vikram Sampath

(d) Venkaiah Naidu

145 Who wrote the famous book ‘Vivekadeepini’?

(a) Amit Shah (b) Adi Shankaracharya

(c) Vikram Sampath (d) Venkaiah Naidu

146. Who was the first hockey player in the world to win the prestigious ‘World Games Athlete of

the Year1 Award?

(a) Rani Rampal

(b) Nicola White

(c) Navjot Kaur

(d) Vandana Katariya

147. Which Player was honoured with ‘Spirit of Cricket’ award ?

(a) Rohit Sharma

(b) Virat Kohli

(c) Yuvraj Singh

(d) K. Rahul

148. Who was also honoured with the ICC ODI Cricketer of the year 2019 award ?

(a) Rohit Sharma

(b) Virat Kohli

(c) Yuvraj Singh

(d) K. Rahul

149. The ICC Cricket World Cup 2019 was held in

(a) India

(b) Australia

(c) New Zealand

(d) England and Wales

150. Next Common wealth games will be hosted by

(a) India

(b) Australia

(c) New Zealand

(d) England

151. Which program has been introduced to revive the sports culture in India?

(a) Summer Olympic Games

(b) Winter Olympic Games

(c) Khelo India Youth Games

(d) ICC World Cup

152. Who is to be the first chancellor of Rai Sports University?

(a) Kapil Dev

(b) SachinTendulkar

(c) Saurav Ganguly

(d) Ravi Shastri

153. First Indian to win the BWF World Championships?

(a) P.TUsha

(b) P.V Sindhu

(c) Sania Mirza

(d) Jwala Gupta

154. As per Ethnologue, number of individual languages listed for India is

(a) 447

(b) 460

(c) 119

(d) 138

155. International Mother Language Day is celebrated on

(a) 1st December

(b) 21st February

(c) 14th September

(d) 8th July

156. Hindi Diwas is celebrated every year on

(a) 1st December

(b) 21st February

(c) 14th September

(d) 8th July

157. According to the organization Ethnologue, Hindi is the _____ most spoken language in the

world.

(a) Second

(b) Third

(c) Fourth

(d) Fifth

158. In the Indian National Flag, the top saffron colour, indicates

(a) Strength and courage of the country

(b) Peace and truth

(c) Fertility, growth and auspiciousness of the land

(d) Chakra

159. In the Indian National Flag, white middle band, indicates

(a) Strength and courage of the country

(b) Peace and truth

(c) Fertility, growth and auspiciousness of the land

(d) Chakra

160. In the Indian National Flag, dark green at the bottom, indicates

(a) Strength and courage of the country

(b) Peace and truth

(c) Fertility, growth and auspiciousness of the land

(d) Chakra

161. Which of the following statement is false

(a) Indian Rupee is the official currency of the Republic of India

(b) The state emblem is an adaptation from the Sarnath Lion Capital of Ashoka

(c) The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July

1947

(d) The new symbol of Indian Rupee was officially adopted in 2017

162. Which of the following statement is/are true

(a) The Indian peacock, Pavocristatus, the National Bird of India

(b) Lotus (Nelumbo Nucifera Gaertn) is the National Flower of India

(c) The Olympic symbol consists of five interlaced rings of equal dimensions

(d) All of these

163. The highest civilian award of the country is

(a) Padma Bhushan

(b) Bharat Ratna

(c) Dada saheb Phalke Award

(d) Padma Shri

164. Padma awards are announced on occasion of

(a) Independence day

(b) Republic day

(c) Gandhi jayanti

(d) Teacher’s day

165. Who was honoured with India’s highest award in cinema, the Dada saheb Phalke Award on

December 29, 2019.

(a) Devanand

(b) Kishore Kumar

(c) Amitabh Bachchan

(d) Akshay Kumar

166. Who has been conferred the King Hamad Order of the Renaissance by Bahrain’s King Hamad

Bin Isa Bin Salman Al Khalifa in recognition of his efforts to strengthen bilateral relations with the

key Gulf nation during his visit to Bahrain in August, 2019?

(a) Donald Trump

(b) Narendra Modi

(c) Imran Khan

(d) Sushma Swaraj

167. Abu Dhabi crown prince, Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan also honoured __________

with the ‘Order of Zayed’, the UAE’s highest civilian award.

(a) Donald Trump

(b) Narendra Modi

(c) Imran Khan

(d) Sushma Swaraj

168. __________ was honoured with Russia’s highest state decoration, the Order of St Andrew the

Apostle in April 2019, for ‘exceptional services’ in promoting special and privileged strategic

partnership between Russia and India and friendly relations between the Russian and Indian

peoples.

(a) Ram Nath Kovind

(b) Narendra Modi

(c) Arun Jaitley

(d) Sushma Swaraj

169. Who was conferred with Maldives’ highest honour ‘Rule of Nishan Izzuddeen’ in June. 2019?

(a) Donald Trump

(b) Narendra Modi

(c) Imran Khan

(d) Sushma Swaraj

170. Who was conferred the Global Goalkeeper award by the Bill and Melinda Gates Foundation

for the Swachh Bharat Abhiyan launched by Indian government?

(a) Ram Nath Kovind (b) Narendra Modi

(c) Arun Jaitley (d) Sushma Swaraj

171. President Trump attended the ‘Namaste Trump’ event at the newly-constructed __________ at

Ahmedabad.

(a) Motera Cricket Stadium

(b) SoFi Stadium

(c) Sheikh Hasina International cricket stadium

(d) Allegiant stadium

172. How many archeological locations of India will be developed as ‘iconic sites’ as announced by

Finance Minister Nirmala Sitha raman in her Union budget 2020?

(a) Two

(b) Five

(c) Seven

(d) Four

173. On the 550th birth anniversary of Guru Nanak, which of the following was inaugurated?

(a) Wagah-Attari Border

(b) Kartarpur corridor

(c) Rann of Kutch

(d) Sunauli Border

174. How many artists were honoured with the annual Lalit Kala Akademi award by President

Ram Nath Kovind on March 4, 2020?

(a) 15 (b) 20

(c) 10 (d) 18

175. Which Indian women cricketer has topped the latest women’s T20 International batting

rankings?

(a) Poonam Yadav

(b) Deepti Sharma

(c) Smriti Mandhan

(d) Shafali Verma

176. Who has been newly appointed as BCG’s selection committee chairman?

(a) Vinod Kambli

(b) Javagal Srinath

(c) Sunil Joshi

(d) Atul Wassan

177. India has signed defence deals worth $3 billion with which nation?

(a) Russia

(b) Germany

(c) US

(d) Australja

178. Which city will host India’s first Artificial Intelligence summit-RAISE 2020?

(a) Hyderabad

(b) Mumbai

(c) Pune

(d) New Delhi

179. Which film has recently won the best film award in Film fare Awards 2020?

(a) Article-15

(b) Uri

(c) Student of the Year 2

(d) Gully Boy

180. Which state is hosting ‘Bio Asia 2020 Today Tomorrow’ conference?

(a) Goa

(b) Punjab

(c) Himachal Pradesh

(d) Telangana

ANSWER SHEET

1 (a) 2 (c) 3 (d) 4 (c) 5 (b) 6 (c)

7 (b) 8 (d) 9 (d) 10 (b) 11 (d) 12 (a)

13 (a) 14 (a) 15 (c) 16 (a) 17 (b) 18 (a)

19 (c) 20 (d) 21 (d) 22 (a) 23 (b) 24 (C)

25 (d) 26 (c) 27 (b) 28 (b) 29 (b) 30 (c)

31 (d) 32 (c) 33 (b) 34 (d) 35 (a) 36 (d)

37 (a) 38 (b) 39 (b) 40 (a) 41 (b) 42 (c)

43 (a) 44 (d) 45 (d) 46 (c) 47 (b) 48 (a)

49 (a) 50 (a) 51 (c) 52 (d) 53 (c) 54 (c)

55 (a) 56 (b) 57 (c) 56 (d) 59 (a) 60 (a)

61 (a) 62 (b) 63 (c) 64 (a) 65 (a) 66 (c)

67 (b) 68 (c) 69 (a/b) 70 (b) 71 (a) 72 (b)

73 (a) 74 (d) 75 (a) 76 (b) 77 (d) 78 (c)

79 (c) 80 (a) 81 (b) 82 (b) 83 (a) 84 (b)

85 (a) 86 (c) 87 (b) ββ (d) 89 (a) 90 (a)

91 (c) 92 (b) 93 (d) 94 (b) 95 (a) 96 (b)

97 (d) 98 (a) 99 (c) 100 (b) 101 (d) 102 (b)

103 (e) 104 (d) 105 (c) 106 (b) 107 (d) 108 (a)

109 (d) 110 (a) 111 (b) 112 (a) 113 (d) 114 (a)

115 (d) 116 (c) 117 (d) 118 (a) 119 (d) 120 (d)

121 (c) 122 (a) 123 (b) 124 (d) 125 (b) 126 (c)

127 (c) 128 (a) 129 (b) 130 (d) 131 (a) 132 (b)

133 (c) 134 (b) 135 (d) 136 (a) 137 (c) 138 (a)

139 (a) 140 (c) 141 (a) 142 (b) 143 (c) 144 (d)

145 (b) 146 (a) 147 (b) 148 (a) 149 (d) 150 (d)

151 (c)

152 (a) 153 (b) 154 (a) 155 (b) 156 (c)

157 (b) 158 (a) 159 (b) 160 (c) 161 (d) 162 (d)

163 (b) 164 (b) 165 (c) 166 (b) 167 (b) 168 (b)

169 (b) 170 (b) 171 (a) 172 (b) 173 (b) 174 (a)

175 (d) 176 (c) 177 (c) 178 (d) 179 (d) 180 (d)

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Comments


bottom of page