top of page

CHAPTER 4 POLITICAL AFFAIRS – CSEET MCQ

 CHAPTER 4 POLTICCAAL AFFFAIRS

1. Who among the following is the Minister of Defence?

(a) Shri Raj Nath Singh

(b) Shri Nitin Jairam Gadkari

(c) Shri Amit Shah

(d) Shri D V. Sadananda Gowda

2. Who among the following is Minister of Finance?

(a) Shri Raj Nath Singh

(b) Shri Nitin Jairam Gadkari

(c) Shri Amit Shah

(d) Smt. Nirmala Sitharaman

3. Who among the following is Minister of Home Affairs?

(a) Shri Raj Nath Singh

(b) Shri Nitin Jairam Gadkari

(c) Shri Amit Shah

(d) Smt. Nirmala Sitharaman

4. Shri Ravi Shankar Prasad is

(a) Minister of Lawand Justice

(b) Minister of Communications; and

(c) Minister of Electronics and Information Technology

(d) All of these

5. Dr. Harsh Vardhan is

(a) Minister of Health and Family Welfare;

(b) Minister of Science and Technology

(c) Minister of Earth Sciences

(d) All of these

6. Who among the following is Minister of Railways?

(a) Shri Arjun Munda

(b) Shri Prakash Javadekar

(c) Shri Piyush Goyal

(d) Shri Ramvilas Paswan

7. Who among the following is Minister of External Affairs?

(a) Dr. Subrahmanyam Jaishaπkar

(b) Shri Prakash Javadekar

(c) Shri Giriraj Singh

(d) Dr. Mahendra Nath Pandey

8. Who among the following is the governor of Maharashtra?

(a) Bhagat Singh Koshyari

(b) Bandaru Dattatreya

(c) Kalraj Mishra

(d) Tamilisai Soundararajan

9. Who is the 11th National President of the Bharatiya Janata Party (BJP)?

(a) Mr. Amit Shah

(b) Mr. Jagat Prakash Nadda

(c) Mr. Rajnath Singh

(d) Mr. Nitin Gadkari

10. Who is the Principal Secretary to the Prime Minister?

(a) Dr. P.K Mishra

(b) Amit Shah

(c) Rajiv Gauba

(d) Arvind Krishna

11. Who is the Deputy Governor ot Reserve Bank of India?

(a) Shaktikanta Das

(b) Michael Debabrata Patra

(c) Urjit Patel

(d) Raghuram Rajan

12. Who is the new CEO of IBM?

(a) John Opel

(b) Frank T. Cary

(c) Arvind Krishna

(d) Thomas J. Watson

13. Prime Minister Narendra Modi launched the Kisan Maan Dhan Yojana on

(a) 12th September, 2019

(b) 30th September, 2019

(c) 15th October, 2019

(d) 1st September, 2019

14. Which fast fashion retailer has filed for bankruptcy?

(a) Forever 21

(b) H&M

(c) Zara

(d) Top shop

15. Which is the oldest political party in India?

(a) Bharatiya Janata Party

(b) Indian National Congress

(c) Communist Party of India

(d) Bahujan Samaj Party

16. Which Union Minister launched the mobile app of (MHA) Grievances Redressal Mobile

Application and Border Security Force (BSF)?

(a) Ramvilas Paswan

(b) Y.S. Chowdary

(c) Rajnath Singh

(d) Venkaiah Naidu

17. Who is appointed as a chairman of Public Accounts Committee (PAC) of Parliament?

(a) Mallikarjun Kharge

(b) Kuruppassery Varkey Thomas

(c) N. Janardhana Reddy

(d) Buta Singh

18. Leena Nairis appointed as the secretary in the ministry of __________

(a) Home Affairs

(b) Tribal affairs

(c) External Affairs

(d) Chemicals and Fertilizers, Parliamentary Affairs

19. India’s rank in Climate Risk Index 2020 is –

(a) 14th

(b) 11th

(c) 9th

(d) 5th

20. Who among the following is Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

(a) Shri Raj Nath Singh

(b) Shri D.V. Sadananda Gowda

(c) Shri Ramvilas Paswan

(d) Smt. Harsimrat Kaur Badal

21. Prime Minister and also in-charge of:

(a) Ministry of Chemicals and Fertilizers

(b) Ministry of Personnel. Public Grievances and Pensions

(c) Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddhaand Homoeopathy (AYUSH)

(d) Ministry of Youth Affairs and Sports

22. Which state’s assembly has approved a bill on caste validity certificate?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Maharashtra

(d) Madhya Pradesh

23. Which among the following senior Congress leaders joined the BJP on March 11, 2020?

(a) Digvijay Singh

(b) Sachin Pilot

(c) Jyotiraditya Scindia

(d) Anurag Thakur

24. Who launched the Student Health Card scheme in Jammu and Kashmir?

(a) GC Murmu

(b) RK Mathur

(c) Rajnath Singh

(d) Dr. Harsh Vardhan

25. How many seats are going to polls in Rajya Sabha elections 2020?

(a) 55

(b) 51

(c) 50

(d) 45

26. Which Ministry recently announced to set up the Central Consumer Protection Authority?

(a) Ministry of Finance

(b) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

(c) Ministry of Food Processing Industries

(d) Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare

27. The first ever World Youth Conference for Kindness held in Which city/UT?

(a) New Delhi

(b) Chandigarh

(c) Mumbai

(d) Lucknow

28. What is meant by the phrase CSR?

(a) Corporate Social Responsibility

(b) Company Social Responsibility

(c) Corporate Society Responsibility

(d) Company Society Responsibility

29. Which of the following statement is/are correct about Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan

Dhan Yojna

1. It is a National Pension Scheme for Traders and Self-Employed Presons

2. No one has registered for the scheme in Lakshadweep and Mizoram

3. It is a mandatory contribution based central sector scheme

(a) Only 1

(b) Only 1 & 2

(c) Only 2 & 3

(d) All of the above

30. Members of the committee constituted to look into assets, liabilities of J&K include

(a) Sanjay Mitra

(b) Arun Goyal

(c) Giriraj Prasad

(d) All of the these

ANSWER SHEET

1 (a) 2 (d) 3 (c) 4 (d) 5 (d) 6 (c)

7 (a) 8 (a) 9 (b) 10 (a) 11 (b) 12 (c)

13 (a) 14 (a) 15 (b) 16 (c) 17 (a) 18 (b)

19 (d) 20 (c) 21 (b) 22 (c) 23 (c) 24 (a)

25 (a) 26 (b) 27 (a) 28 (a) 29 (b) 30 (d)

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Comments


bottom of page