top of page

CSEET Legal Aptitude – Chapter 1 Mock Test

1. Article _______of Indian Constitution discusses the concept of Right to equality.

a) Article 5

b) Article 11

c) Article 12

d) Article 14

2. Which Article is related with “Abolition of Untouchability”?

a) Article 20

b) Article 19

c) Article 18

d) Article 17

3. Which of the following is called ‘Mini Constitution’?

a) Government of India Act, 1935

b) 42nd Constitutional Amendment

c) 44th constitutional amendment

d) Government of India Act, 1919

4. Which of the following statements is false?

a) Most of the structure of the Indian Constitution has been taken from the Government of India Act, 1935.

b) The original constitution had 10 schedules

c) The part related to Polity of the Indian Constitution is taken from the British Constitution

d) Article 368 is related to the constitutional amendment

5. What is known as a charter of a Company?

a) Memorandum of Association

b) Bye Laws c) Article of Association

d) Prospectus

6. Which of the following feature is not essential for a contract?

a) It should be in writing only

b) free consent of parties competent to contract

c) lawful consideration and with a lawful object

d) It should not be declared void expressly

7. A person who is the husband of my son’s sister is my

a) Nephew

b) Son-in-law

c) Son

d) Brother

8. In a row of trees, one tree is fifth from either end of the row. How many trees are there in the row?

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11

9. Look at this series: 12, 11, 13, 12, 14, 13, … What number should come next?

a) 10

b) 16

c) 13

d) 15

10. Which word does NOT belong with the others?

a) Tyre

b) Steering Wheel

c) Car

d) Engine

11. In which year, Article 370 of Indian Constitution is abrogated?

a) 2016  

b) 2017

c) 2018

d) 2019

12. What is the meaning of adjournment ‘sine die’?

a) Terminating a sitting of the state legislature for an indefinite period

b) Terminating a sitting of the state legislature for some hours

c) Terminating a sitting of the state legislature for some days

d) Terminating a sitting of the state legislature for some months

13. The Supreme Court of India at present contains the following number of Judges?

a) 25 judges

b) 34 judges

c) 20 judges

d) 30 judges

14. Every promise and every set of promises forming the consideration for each other

a) A proposal

b) An offer

c) An agreement

d) None of above

15. A proposes by letter to sell a house to B, the Communication of the proposal is complete

a) When A make such proposal

b) When B accepts the proposal

c) Both (a) and (b)

d) None of above

16. The word ‘Tort’ derived from ‘LATIN’ term ‘TORTUM’ means

a) To twist

b) To Torn

c) Both A and B

d) Neither A Nor B

17. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

a) 22

b) 26

c) 23

d) 20

18. Which word does NOT belong with the others?

a) Index

b) Glossary

c) Chapter

d) Book

19. Safe: Secure :: Protect :

a) Lock

b) Guard

c) Sure

d) Conserve

20. Statement: Medicine ‘P’ is a drug which is causing ripples in the medical field.

Assumptions: I. No other drug is causing ripples in the medical field.

II. Medicine ‘P’ is a great drug.

a) If only assumption I is implicit.

b) If only assumption II is implicit.

c) If either I or II is implicit.

d) If neither I or II is implicit.

21. The Vision of Socio-Economic change through the Constitution is reflected in its ___________

a) Preamble

b) Fundamental Rights

c) Fundamental Duties

d) Directive Principles of State Policy

22. The Constitution of India came into force on _______

a) 26th January, 1949

b) 26th January, 1950

c) 15th August, 1947

d) None of the above

23. Which of the following is not a Fundamental Right?

a) Right to Equality

b) Right to Freedom of speech and expression

c) Right to Marriage

d) Right to Constitutional Remedy

24. Right to Education is a Fundamental Right under which of the following Article:

a) Article 14

b) Article 19

c) Article 21

d) Article 21 A

25. Every promise and set of promises forming consideration for each other is an ____________

a) Agreement

b) Contract

c) Consideration

d) None of the Above

26. A Lunatics’ Agreement is

a) Voidable

b) Enforceable

c) Void

d) Unenforceable

27. Choose the word which is not similar to the other words in the group.

a) Car

b) Cycle

c) Scooter

d) Airplane

28. RAP, MAP, HOT FUN, ?

a) HNE

b) PGI

c) STN

d) CAT

29. Suresh, the son of Mahesh is married to Sia, whose sister Jia is married to Amar, the brother of Suresh. How is Jia related to Mahesh?

a) Daughter in law

b) Cousin

c) Sister in law

d) Sister

30. Choose the most meaningful sequence for the following words.

1. Job

2. Independence

3. Study

4. Income

5. Exam

a) 1, 4, 2, 3, 5

b) 2, 5, 3, 1, 4

c) 3, 1, 2, 4, 5

d) 3, 5, 1, 4, 2

31. As enshrined in Indian Constitution, Justice secured is ___________

a) Social

b) Economic

c) Political

d) All the above

32. The word Socialist is added by _______

a) 39th Amendment

b) 42nd Amendment

c) 44th Amendment

d) None of the above

33. Which Article of Indian Constitution prohibits the State from discrimination against any citizen on grounds only of Religion, Race, Caste, Sex, Place of Birth or Any of them.

a) Article 15 (1)

b) Article 15 (2)

c) Article 16

d) Article 17

34. According to Section 2(b) of the Indian Contract Act “when the person to whom the proposal is made signifies his assent thereto, the proposal is said to be_________

a) Accepted

b) Rejected

c) Counter Offer

d) None of the Above

35. Tort is the species of____________

a) Criminal Wrong

b) Breach of Contract

c) Civil Wrong

d) Moral Wrong

36. Motto of ICSI is_________________

a) Speak the Truth

b) Abide by Law

c) Speak the Truth, Abide by the Law

d) None of the Above

37. What is the angle between the two hands of a clock when the time shown by the clock is 6.30 PM?

a) 00

b) 50

c) 30

d) 150

38. Statement : A warning in a train compartment – “To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500.” Assumptions Some people misuse the alarm chain. On certain occasions, people may want to stop a running train.

 a) Only assumption I is implicit

b) Only assumption II is implicit

c) Either I or II is implicit

d) Both I and II are implicit

39. A and B are brothers. C and D are sisters. A’s son is D’s brother. How is B related to C.

a) Father

b) Brother

c) Uncle

d) Grandfather

40. Choose the most meaningful sequence for the following words.

1. Income 2. Birth 3. Job 4. Marriage 5. School

a) 1, 4, 2, 3, 5

b) 2, 5, 3, 1, 4

c) 3, 1, 2, 4, 5

d) 3, 5, 1, 4, 2

Answers

1 – d 2 – d 3 – b 4 – b 5 – a 6 – a 7 – b 8 – b 9 – d 10 –c 11-d 12-a 13-b 14-c 15-b 16-a 17-a 18-d 19-b 20-d 21-a 22-b 23-c 24-d 25-a 26-c 27-b 28-d 29-a 30-a 31-d 32-b 33-a 34-a 35-c 36-c 37-d 38-d 39-c 40-b

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Comments


bottom of page