top of page

LEGAL APTITUDE Chapter 1 Mock Test CSEET

LEGAL APTITUDE

CHAPTER 1

1. The Constitution derives its authority from……………..

A. Parliament

B. President of india

C. People of india

D. Judiciary

2. On which date our constitution came into force?

A. Nov 26, 1949

B. Jan 26,1949

C. Aug 15, 1947

D. Jan 26, 1950

3 Equality before law and equal protection of law is given under………

A. Article 13

B. Article 14

C. Article 15

D. Article 16

4. Article 17 says, …………………is abolished and its practice in any form is forbidden.

A. Discrimination

B. Untouchability

C. Unequality

D. Special preferences

5. Free Legal aid to the poor is given under…………….

A. Directive Principles of state policy

B. Fundamental Rights

C. Fundamental duties

D. Citizenship

6.can be enforced by writs.

A. Fundamental duties

B. Directive Principles of state policy

C. Fundamental Rights

D. Legal rights

7.denotes Citizenship at the commencement of the constitution.

A. Article 5

B. Article 15

C. Article 20

D. Article 25

8. The Electoral college of President consists of …………

A. elected members of both houses of Parliament

B. nominated members of Legislative members of state

C. elected members of state legislative council

D. all the above

9. Allocation of seats in the Rajya Sabha to the states and the Union Territories are mentioned in

A. Fourth schedule

B. Fifth schedule

C. Sixth schedule

D. Seventh schedule

10. Maximum strength of the Loksabha fixed by the constitution is……….

A. 545

B. 552

C. 245

D. 250

11. The total number of Ministers including the Prime Minister in the Council of Ministers shall not

exceed…………

A. 10%

B. 15%

C. 20%

D. 25%

12. Which of the following states does not have a Legislative council?

A. Bihar

B. Jharkhand

C. Maharashtra

D. Uttar Pradesh

13. Governor’s power to make ordinances is given under…………

A. Article 123

B. Article 213

C. Article 313

D. Article 131

14is the highest court of appeal in our country.

A. Privy Council

B. Federal court

C. Supreme court

D. High court

15literally means “to have the body of”.

A. Habeas Corpus

B. Mandamus

C. Certiorari

D. Quo Warranto

16. Our Constitution was 1st amended in the year…..

A. 1947

B. 1949

C. 1950

D. 1951

17………………….Amendment Act is also known as Mini-Constitution.

A. 2nd

B. 42nd

C. 86th

D. 91st

18. Parliament consists of………….

A. President

B. Lok Sabha

C. Rajya Sabha

D. All the above

Good Luck 🙂

ANSWER KEY

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

C D B B A C A A A B B B B C A D B D

Team CS Aspirant

Recent Posts

See All

Reviews of CS Aspirant Test Series

Reviews of CS Aspirant Test Series: - "CS Aspirant Test Series is a game-changer! The mock tests and chapter-wise assessments helped me identify my strengths and weaknesses, enabling me to focus on ar

CS Aspirant Test Series Dec 2024 Examination

The Test Series on CSASPIRANT.com website is a comprehensive assessment tool designed to help Company Secretary (CS) aspirants prepare and evaluate their knowledge and skills. Here are some key featur

Comments


bottom of page