top of page

Legal Aptitude – Indian Contract Act Chapter 2 A Mock Test CSEET

Ch.2A – Indian Contract Act

1. The Indian Contract Act came into force on

(a)1st July, 1872

(b) 1

st September, 1872

(c) 1

st November, 1782

(d) 1

st September, 1930

2. A contract is a combination of two elements

a) Agreement & Obligation

b) Agreement & Promise

c) Offer & Obligation

d) Promise & Enforceability

3. The essential elements of a valid contract are

a) Consensus ad idem

b) Genuine consent between parties

c) Terms of the contract to be certain

d) All of the above

4. An offer would lapse if

a) Not accepted in the specified time

b) Offeror dies

c) Offeree dies

d) All of the above

5. A contract over telephone is not valid if

a) It is not audible

b) Call does not come in business hours

c) The call comes on a personal number

d) None of the above

6. Who defined consideration is defined – “as an act or forbearance of one party, or the

promise thereof is the price for which the promise of the other is bought”.

a) Sir Fredrick Pollock

b) Ms. Currie

c) Sir Ronald pollock

d) Sir Fredroger

7. In Chinnaya v. Ramaya, (1882) case, it laid which of the following characteristic of Indian

Contract Act.

a) Stranger to the consideration may maintain a suit

b) Consideration at the desire of the promisor

c) Valid offer

d) Legal consideration

8. A person who is not a party to a contract cannot sue upon it even though the contract is

for his benefit is explained in which of these

a) Executed Contract

b) Privity of Contract

c) Executory contract

d) Valid Offer

9. An engagement to marry someone later is a ……………. kind of contract.

a) Executed Contract

b) Executory Contract

c) Future Contract

d) B & C

10. What are the rules governing consideration

a) Consideration may be an act of abstinence or promise

b) Consideration must be real and not vague

c) Consideration need not be lawful

d) a & b

11. When is an agreement without consideration valid

a) Made out of natural love & affection

b) It’s a gift

c) a & b

d) None of the above

12. Which is a contract uberrimae fidei

a) Issue of Company Prospectus

b) Issue of advertisement

c) Family matter

d) a & c

13. A boss dominating his employee to work during non working hours is known as

a) Coercion

b) Misrepresentation

c) Undue Influence

d) None of the above

14. Which of these agreements are void as being against public policy but they are not illegal:

a) Agreements in restraint of parental rights

b) Agreement with a minor

c) Agreement with a lunatic

d) Agreement for an unlawful object

15. In the case of breach of contract, the injured party may

a) Sue for specific performance

b) Sue for damages

c) Sue on quantum meriut

d) All of the above

Good Luck 🙂

ANSWER KEY

1B 2A 3D 4D 5A

6A 7A 8B 9D 10D

11C 12D 13C 14A 15D

Team CS Aspirant

Recent Posts

See All

CSEET 2024 FREE LECTURES PLAYLIST

CSEET MAY 2024 LECTURE PLAYLIST Economics | May Batch | 2024 https://www.youtube.com/playlist?list=PLWcaZxGnxvC8C1CfhWrtKpKcuCmgioT9F Logical Reasoning | May Batch | 2024 https://www.youtube.com/playl

Comments


bottom of page