top of page

Topic 5 – Blood Relations | What are Blood Relations? | CSEET LOGICAL REASONING

Topic 5 – Blood Relations

What are Blood Relations?

Any relation in the world which either by birth or by marriage is called a Blood Relation.

What relations come under the ambit of Blood relations?

A. Relations from Paternal Side

1. Father’s father ? Grandfather

2. Father’s mother ? Grandmother

3. Father’s brother ? Uncle

4. Father’s sister ? Aunt

5. Children of uncle ? Cousin

6. Wife of uncle ? Aunt

7. Children of aunt ? Cousin

8. Husband of aunt ? Uncle

B. Relations of Maternal side:

1. Mother’s father ? Maternal grandfather

2. Mother’s mother ? Maternal grandmother

3. Mother’s brother ? Maternal uncle

4. Mother’s sister ? Aunt

5. Children of maternal uncle ? Cousin

6. Wife of maternal uncle ? Maternal aunt

7. Children of maternal aunt ? Cousin

6. Husband of maternal aunt? Maternal uncle

C. Relation with respect to Siblings :

1. Male sibling – Brother

2. Female Sibling – Sister

3. Brother’s wife – Sister-in-law

4. Sister’s husband – Brother-in-law

5. Brother’s / Sister’s Son – Nephew

6. Brother’s / Sister’s Daughter – Niece

TRICK??

How to Depict different genders?

Relation by marriage –

Relation between parents and children –

Relation between Siblings –

Practice Questions

1. If L is the brother of the son of M’s son, How is L related to M?

A) Son

B) Grandson

C) Cousin

D) Father

2. If P is the mother of Q and R, and S is the husband of R, how is P related to S?

A) Mother

B) Daughter

C) Mother-in-law

D) Daughter-in-law

3. If Teena’s mother Is Raj’s mother’s daughter, how is Raj related to Teena?

A) Uncle

B) Son

C) Father

D) Maternal Uncle

4. A man pointing to a photograph says, “Her mother’s only daughter is my daughter.” How

is the lady in the photograph related to the man?

A. Mother

B. Cousin

C. Mother-in-law

D. Daughter.

5. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady

related to the man?

A. Grand daughter

B. Mother

C. Daughter

D. Sister.

6. If A is the brother of B, C is the mother of B, D is the daughter of A, E is the sister of

B, F is the brother of D, then who among the following is the Aunt of F?

A) A

B) B

C) D

D) E

7) Pointing to a man in a photograph, a lady said to a boy “His father’s wife’s only

daughter-in-law is my sister”. How is the man’s son related to the lady?

A) Son

B) Nephew

C) Brother

D) None of the above

8) If A is the only daughter of B’s mother’s husband’s father’s wife, how is A related to B?

A)Sister

B) Mother

C) Niece

D) Aunt

9) Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s

father/” How is the man related to Deepak?

A) Brother

B) Uncle

C) Father

D) cousin

10) If Radha says, “Sneha’s father Dheeraj is the only son of my father-in-law Brijesh,”

then how is Sindhu, who is the only sister of Sneha, related to Brijesh?

A) Wife

B) Daughter

C) Daughter-in-law

D) Granddaughter

ANSWER

1-B

2-C

3-D

4-D

5-D

6-D

7-B

8-D

9-B

10-D

Recent Posts

See All

Join CS Community on Telegram - CS Aspirant Hub

CS Aspirant Hub https://t.me/csaspirantsgroup CS Notes & Update Hub https://t.me/CSaspirantHub CSEET Hub https://t.me/csaspirant_cseet_nov21 EXECUTIVE Hub https://t.me/csexecutivegroup2022 PROFE

Commentaires


bottom of page