top of page

Business Communication Chapter 5 Mock Test CSEET MCQ

 CHAPTER-5 

1. Which of these is not a barrier to listening?  

(a) Physical barrier (b) Linguistic barrier (c) Cultural barrier  (d) Written barrier  

2. In the communication process, a receiver is the person who encodes an idea. message interference. a message pathway. the person who decodes a message.  

a)  The person who encodes an idea b)  Message interference c)  A message pathway d)  The person who decodes a message 

3. Listening is the________ part of communication.  

(a) Receiving (b) Feedback  (c) Delivery  (d) Channel  

4.In listening, Concentration requires________________.  

(a) Willingness and practice  (b) Capacity and practice (c) Willingness and behavior (d) Practice and behaviour  

5. A good speaker should use __________to their advantage to keep an audience attentive.  

(a) Loud Volume (b) Gestures (c) Both Volume and tone (d) Tone  

6. In listening, which behaviour disrupt the listening process? 

(a) Doodling (b) Shuffling papers (c) Looking at the window  (d) All The Above  

7. Which amongst the following is a principle of effective listening-: 

a)  Diffidence b)  Noise  c)  Conducive Environment  d)  Listen for Ideas- Not just words  

8. Impatient to listen to the main ideas, _______ listeners pay superficial attention, and are interested only in the bottom line-  

(a) Marginal Listener  (b) Non-Listener  (c) Passive Listener  (d) Evaluative Listener  

9.Feedback is a listeners  

(a) Verbal critique of your message (b) Aversion to a message (c) Acceptance of a message (d) Verbal or nonverbal responses to a message 

10. Which of the following sentences is least effective in driving for the sale? 

(a) Visit our web site today to order your tickets for the Super Bowl (b) We hope to hear from you soon (c) Mail the enclosed card now–your free gift is waiting (d) Call our 800-number within 24 hours to place your order for the Mac II recorded 

 11. __________ listeners pay attention only to partial message and lack sensitivity to the nuances, inner meanings, nonverbal subtexts involved in communication.  

(a) Active Listener (b) Non-Listener  (c) Passive Listener  (d) Evaluative Listener  

12. ______ listeners focus on the content and the manner in which they are delivered. 

(a) Active Listener  (b) Non-Listener  (c) Passive Listener  (d) Evaluative Listener

13. Active and effective listening are combined and subsumed under listening.  

(a) Active and effective  (b) Selective (c) Dialogic (d) Evaluative  

14. _______ listening is a type of listening where difference between sounds is identified. 

a)  Discriminative  b)  Comprehension  c)  Selective d)  critical  

15. Comprehension listening is also known as:  

(a) Full Listening  (b) Critical listening  (c) Evaluative Listening  (d) Active listening 

GOOD LUCK

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

 D D A A C D D A D C A A A D A 


TEAM – CS ASPIRANT

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page